Konkurenční vydavatelé se dřív nezpochybňovali

středa, 28. ledna 2015, 12:27 Tisk MediaGuru

Odcházející předsedkyně představenstva VLP Jitka Bosáková si všímá změny na mediálním trhu.

Mediální skupina Vltava-Labe-Press (VLP) se dnes často skloňuje v souvislosti s různými finančními skupinami, které mají zájem o její koupi. O situaci uvnitř VLP a o poměrech na vydavatelském trhu jsme krátce mluvili s odcházející předsedkyní představenstva Jitkou Bosákovou. Ta ke konci ledna 2015 definitivně opouští skupinu VLP. Pozici předsedy představenstva zaujme Jaromír Skopalík, stávající generální ředitel VLP.

Jste dnes vydavatelstvím s nejdelší tzv. novodobou historií – od roku 1991 dosud pod jedním majitelem, a to Verlagsgruppe Pasov. Vy osobně také. Jak dlouho ještě?

Ptáte-li se na mne, tak do 31. ledna, ale to se asi neptáte… Přesto si neodpustím určitou paralelu. Když vstupovala začátkem devadesátých let zahraniční vydavatelství do České republiky, spustila se panika hodna Titaniku. Neustále jsme museli odpovídat na dotazy, zda nám Pasovští „mluví“ do obsahu. Přestože jsme jasně odpovídali NE, stejně nějaký tzv. odborník či mudrc varoval, že jednou budou. Uplynulo takřka čtyřiadvacet let a nestalo se ani jednou. Podobně tomu bylo jistě i u ostatních zahraničních majitelů ostatních médií. Nikdy nás také „nenaváděli“ ke „zničení“ konkurence na trhu zákeřnými metodami, pomluvami, přetahováním lidí za nesmyslné peníze a podobně.

To zní až idylicky – dnes je podle vás situace jiná?

Jiná je bezesporu, ovšem s idylkou neměly ani uplynulé roky co dělat. Jsem člověk, který se dlouho věnoval kolektivním sportům. Čili například na volejbale nás i soupeře bylo šest a vyhrál ten, kdo byl v daný zápas lepší. Tak bych přirovnala i situaci, když zde působily klasické vydavatelské rodiny. Každá „trénovala své hráče“, někdo se soustředil na servis, jiný dával přednost kvalitě na síti, další v poli. Dnes však mám pocit, že na straně soupeře může nastoupit sedm hráčů, mohou si nahrávat pětkrát, přesto zápas bude považován za regulérní.

Kým? Kdo je rozhodčí?

Správná otázka. Nabízelo by se říct stát. Leč nelze. Osobně mi nevadí nástup finančních skupin do majetkových struktur médií, to vnímám jako zcela relevantní. Avšak propojení navíc s politikou a výraznou politickou mocí, plus případnými státními dotacemi do jiného oboru podnikání téhož majitele, je pro mne červená na semaforu. Tedy měla by být spíše pro zákonodárce. Není. Ani být nemůže, je-li majitel spolu se svými druhy sám zákonodárcem. Leckdo nad tím kroutí hlavou, špitá po kavárnách – a to je tak všechno. Jak symptomatické pro DNA našeho národa. Českého národa.

Narážíte na skupinu Mafra…

Ano. S Mafrou jsme se utkávali na trhu dvacet let, ale obě skupiny respektovaly vydavatelskou „Kinderstube“. Nikdy se nestalo, abychom my nebo oni zpochybňovali na svých stránkách konkurenta či vnášeli neklid do druhého vydavatelského domu. To se PROSTĚ nedělá. Ovšem Düsseldorfští (bývalí majitelé skupiny Mafra - pozn. red.) naši republiku opustili a jak je vidět v poslední době, náhle čtenáře zpravodajského listu asi nic víc nezajímá než spekulace o prodeji jiného vydavatelského domu. Čtenáře! Pro toho přece připravujeme noviny. Nebo už ne?

To je důvodem, proč odcházíte z VLP?

Souhra okolností. Regionálním novinám jsem věnovala celý svůj pracovní život, jenž dosáhl již exspirace. Zdůrazňuji pracovní život! Majitelům jsem spolu s dalšími členy vrcholového i středního managementu vrátila mediální dům za uplynulých pět let ze stamilionových ztrát do zisku, úloha splněna. Je také pravdou, že s věkem člověk ztrácí toleranci na hloupost a „plakativní vícecennost“. Čemu jsem se dřív zasmála, dnes mne zlobí a rozčiluje. Což na zdraví pozitivní vliv nemá. Ale protože mám regionální noviny a Pasovské ráda, na změně v top pozici jsme společně pracovali již rok, kdy k nám přišel Jaromír Skopalík, jenž od 1. února bude i předsedou představenstva VLP. Je nutný nový pohled, nové síly, aby se celá vydavatelská skupina pohnula zase o spirálovou otočku výše. Všechny předpoklady personální i hospodářské ve VLP pro to jsou.

Jak tedy skončil rok 2014?

Zatím se jedná o předběžné výsledky, ale uplynulý rok považujeme za úspěšný. Výsledek nám lehce negativně ovlivnila nová akvizice Astrosatu z léta, ale právě Jaromír Skopalík a Karin Vedrová dokázali přesně dodržet naplánované záměry, takže „to nejhorší“ máme za sebou. Celá skupina skončí i s odpisy (EBITA) v desítkách milionů zisku, bez odpisů (EBITDA) samozřejmě mnohonásobně lépe. Letošní rok bude výrazně pozitivnější právě zejména vlivem konsolidace Astrosat Media, čili časopisecké části. Ale i deníková část již smazala minusové znaménko v Ebitě, takže jsme opět na pevné zemi, jak se na druhou nejsilnější mediální skupinu sluší a patří.

Spekulace o prodeji VLP některé z finančních skupin na trhu sílí. Pasovští jako poslední deníková vydavatelská rodina v republice zůstávají?

Jak vidíte, zatím zůstávají. Co bude, nebo nebude, nechme stranou. Nikdo by před dvěma lety neočekával změny v jiných silných domech, staly se. A svět se kvůli tomu nezastavil. Čtenář chce své noviny. Našich takřka sedm set tisíc čtenářů denně má silnou vazbu na svůj regionální Deník, kterému věří. Zda je vydavatelem „Hejda, nebo Pejda“, čtenáře nezajímá, jestliže mu necitlivě nezmění jeho návyky. Což rozumný vydavatel, erudovaný management a kompetentní redakce nikdy nedopustí. I horolezec musí mít tři pevné opěrné body, aby nespadl – VLP je má a věřím, že mít i bude.

Jitka Bosáková, odcházející předsedkyně představenstva VLP

S regionálními deníky je spojena téměř 40 let, začínala v regionálním jihočeském deníku. Ve Vltava-Labe-Press, která regionální deníky převzala v roce 1991, působí od počátku. Od roku 2000 zasedá v představenstvu vydavatelství Vltava-Labe-Press. V roce 2005 vydavatelství opustila a vrátila se v srpnu 2009 jako členka představenstva a výkonná ředitelka. V červenci 2011 nahradila ve funkci generálního ředitele a předsedu představenstva Miroslava Pavla. Od 1. července 2014 opustila post generální ředitelky VLP. K 31.1. 2015 odchází i z pozice předsedkyně představenstva.

-mav-