PNS hledá nové zdroje příjmů, chystá i e-shop

čtvrtek, 08. ledna 2015, 11:52 Tisk MediaGuru

PNS se snaží rozvíjet nové příjmové zdroje, říká generální ředitel Radomil Juda.

Distribuční společnost PNS, dominantní hráč na trhu s distribucí periodického tisku, se v loňském roce zaměřila na hledání nových příjmových zdrojů a v tomto směru hodlá pokračovat i v letošním roce. Uvedl to generální ředitel PNS Radomil Juda v bilančním rozhovoru pro měsíčník Trafikant.

Rok 2014 byl podle Judy prvním, kdy se firma zaměřila především na nové možnosti v oblasti příjmů. „Úsporné projekty pokračují, ale již nehrají prim. Nové šance, které trh nabízí, jsme začínali hledat již v roce 2013. Letos (tj. v r. 2014 – pozn. red) jsme se na ně soustředili a budeme v jejich rozvoji pokračovat v roce 2015 a i v dalších letech,“ uvedl. Dodal, že plány se kterými firma vstupovala do loňského roku, se jí podařilo naplnit mimo jiné i díky novým projektům.

Úsporná opatření v PNS z předchozích let byla reakcí na vývoj trhu, kdy klesaly prodané náklady. V loňském roce se podle údajů PNS (jde o tituly v distribuční síti PNS) pokles prodejů zmírnil. „Poklesy už nebyly tak výrazné – celkově jsou o čtyři procenta lepší než loni a v některých měsících se téměř zastavily,“ popsal. Zajímavý vývoj nabízí podle Judy i srovnání počtu nově vzniklých časopisů s obratem nad sto tisíc korun za rok. „Zaznamenáváme 38 nových titulů proti 28, jež z trhu odešly. A podíváme-li se na jejich obrat, tak vidíme nárůst 25 milionů korun ve prospěch těch nových,“ řekl.

PNS už předloni spustila prodej doplňkového zboží, v současnosti nabízí kolem 200 produktů. Prodej doplňkového zboží podle odhadů PNS dosáhl loni kolem 90 mil. Kč. Pro prodejce chystá v letošním roce spuštění e-shopu s doplňkovým zbožím. Mělo by se tak stát už na začátku roku.

V druhé polovině loňského roku PNS spustila také službu Baliczech, která nabízí výdej zakoupeného zboží přes e-shop v prodejní síti PNS. Z celkového počtu 17 tisíc prodejních míst má podle generálního ředitele PNS přibližně čtvrtina potenciál, aby se stala výdejním místem e-shopu, a to i v malých obcích.

-mav-