Růst internetové display reklamy se loni zastavil

pátek, 16. ledna 2015, 09:13 Internet & Mobil MediaGuru

Internetová display reklama loni stagnovala, ukazují investice z monitoringu ceníkových cen.

Celkový objem ceníkového prostoru internetové display reklamy dosáhl v loňském roce 6,5 mld. Kč, což bylo o 0,2 % méně než v roce 2013. Vyplývá to z monitoringu společnosti Admosphere, která sleduje hrubé investice směřované do nákupu reklamního prostoru. Růst internetové display reklamy se tak v loňském roce zastavil. Ještě v roce 2013 registroval monitoring inzerce meziroční růst na úrovni 19 %.

Objem investic na internetu (jen display), Kč, 2012-2014

Vyvoj display internet

Zdroj: Admosphere

Pohled na vývoj investic v jednotlivých měsících roku ukazuje, že loňské investice do display reklamy převyšovaly rok 2013 jen v inzertně slabším období (zima, léto).

Vývoj investic do internetové display reklamy po měsících (Kč)

Display internet_2013_2014

Zdroj: Admosphere

Monitoring internetu ale nezohledňuje všechny formy internetové reklamy, a není proto vypovídajícím o vývoji mediatypu jako celku. Display reklama tvoří podle odhadu profesního sdružení SPIR zhruba polovinu veškerých reklamních internetových investic. Zadavatelé na internetu využívají i dalších možností (vyhledávání, videoreklama, RTB, mobilní reklama atp.), které navíc v současnosti představují rostoucí část internetové reklamy. Podle SPIR by tak celkové investice do internetu měly v roce 2014 meziročně vzrůst o 15 %. Nový odhad by měl být k dispozici v průběhu února či března letošního roku.

Podle zástupců mediálních agentur byly v loňském roce ze strany inzerentů žádané velké internetové formáty viditelné na první načtení stránky a videospoty díky své jednodušší porovnatelnosti s TV kampaněmi. Naopak standardní banner je částečně vnímán jako komodita, která nepřináší výraznou konkurenční výhodu a u které je extrémní tlak na cenu. Obecně roste snaha přinášet nová řešení, speciální projekty, obsahové spolupráce. Trendem je také větší důraz na výkon internetových kampaní.

-mav-