Týdeníky se ohlížejí za masakrem, podporují Francii

pondělí, 12. ledna 2015, 07:00 Tisk MediaGuru

České týdeníky, které vycházejí v pondělí, na obálky umísťují slogan "Je suis Charlie".

České zpravodajské týdeníky, které vycházejí v pondělí, věnují obsah a titulní stranu teroristickému útoku na týdeník Charlie Hebdo. Oba hlavní pondělní týdeníky vyjadřují na titulní straně podporu Francii v boji proti terorismu.

Týden přinese na své titulní straně přetisk jedné z obálek týdeníku Charlie Hebdo. Karikatura francouzského týdeníku v ní zpochybňuje islám jako mírumilovné vyznání. Nad ní se v černém poli týdeník ptá, zda taková karikatura má být důvodem pro vraždu. Nad své logo pak Týden přidává i symbolický vzkaz „Je suis Charlie".

Karikatura Charlie Hebdo se vztahuje k masakru v Egyptě. Doslova říká, že "korán je na hovno, střelbu nezastaví".
Karikatura Charlie Hebdo se vztahuje k masakru v Egyptě. Doslova říká, že "korán je na hovno, kulky nezastaví".

Vlastní kresbu k událostem ve Francii připravil týdeník Respekt. Vyobrazuje patrona českého státu, knížete Václava, s nabroušeným kopí v podobě (novinářské) tužky. Václavovi do úst vkládá sdělení „Je suis Charlie“, který se stal vyjádřením sympatií s francouzským týdeníkem a obecně s vyjádřením podpory svobodě slova a demokratickým hodnotám.

Respekt

Už na konci minulého týdne se událostem věnoval tabletový týdeník Dotyk, který vychází v pátek. Titulní straně dominuje černá barva, krvavé kulky a nápis Barbaři v Evropě. Dotyk využívá pro titulní stranu animaci, začínající kulkami v krvácejících ranách, do nichž se prolínají karikatury Charlie Hebdo. Ve svém obsahu mj. přináší v obrazové galerii několik karikatur z týdeníku Charlie Hebdo, ale i díla nejlepších světových kreslířů vzniklé v reakci na teroristický útok.

Dotyk_Charlei Hebdo

Světová média přetiskují v reakci na události ve Francii karikatury satirického francouzského týdeníku. Staví se ale rozdílně ke zveřejňování karikatur proroka Mohameda. Například velké americké deníky tyto karikatury neotiskly. Většinou to zdůvodnily ohledem na náboženské přesvědčení občanů. Nezveřejnila je ani největší americká zpravodajská agentura Associated Press (AP), podle níž zveřejňování obrazu Proroka není v souladu s její politikou. Deník The Wall Street Journal otiskl karikatury, na nichž francouzský týdeník zesměšňuje jednotlivá náboženství včetně islámu, ale na žádném z nich nebyl Mohamed.

Naopak některá evropská média karikatury, zesměšňující i proroka Mohameda, zveřejnila. Byl mezi nimi i severoněmecký list Hamburger Morgenpost, který se v neděli ráno stal terčem žhářského útoku. Útok si nevyžádal žádné zraněné.

-mav-, -čtk-