Bauer Media může Time Warner zkomplikovat plány

pondělí, 23. února 2015, 08:14 TV MediaGuru

Prodej druhé největší polské komerční televize TVN se údajně chýlí ke konci.

Mediální společnost Bauer Media, která je přítomná i v Česku, je podle polského deníku Gazeta Wyborcza blízko koupi nadpolovičního podílu v polské televizní stanici TVN. Ta je druhou největší komerční televizí na polském trhu. Dvě komerční televize a veřejnoprávní TVP patří k rozhodujícím televizním hráčům v Polsku.

Gazeta Wyborcza napsala, že prodej 51% podílu v TVN se chýlí ke konci a že by mohl být uzavřen ještě do konce února. Největším favoritem má být přitom Bauer Media, která je na polském trhu nejen vydavatelem tištěných titulů, ale provozuje zde i rádio RMF.FM a internetový portál interia.pl. Vstupem do TVN by si podstatně rozšířila svůj zásah. Hodnota transakce má činit 3,5 mld. PLN (cca 23 mld. Kč), ale v rámci prodeje musí být splacen dluh ve výši 2,1 mld. PLN (cca 14 mld. Kč).

Informace, že Bauer Media se nakonec může stát vítězem tendru, je jistým překvapením. Polská média dosud zmiňovala především americké společnosti Time Warner a Discovery Communications. Právě prvně jmenovaná, Time Warner, která je hlavním akcionářem ve společnosti CME, majitele tuzemské televizní skupiny Nova, mohla v případě získání TVN podle polských analytiků uvažovat o propojení TVN s televizními kanály v Česku.

O prodeji nadpolovičního podílu v TVN  se mluví od loňského podzimu, kdy jej k prodeji nabídly polská společnost ITI a francouzský Canal+ (Vivendi). Podle dřívějších informací se sešlo dvanáct nabídek, mezi nimi vedle zmiňovaných i zájemci z řad RTL Group.

-mav-