Šimůnek: Forbesu pomohly i mé předchozí průšvihy

sobota, 07. února 2015, 09:27 Tisk MediaGuru

V životě jsou průšvihy důležité, říká Petr Šimůnek z Forbesu.

České mutace časopisu Forbes se v lednu letošního roku prodalo téměř 20 tisíc, přičemž báze jeho předplatitelů dosahuje počtu 8,5 tisíce. Podle aktuálních dat výzkumu Media projekt dosahuje časopis průměrné čtenosti na vydání ve výši 89 tisíc, a je tak nejčtenějším titulem v kategorii ekonomických titulů, které výzkum sleduje. Tendence prodejů titulu je přitom stále rostoucí, řekl jeho šéfredaktor Petr Šimůnek na čtvrteční konferenci Restart kariéry, na které dále mimo jiné vystoupila šéfka českého Google Taťána Le Moigne či bývalý šéf evropského Microsoftu Jan Mülfeit.

Růst Forbesu potvrzuje i vývoj v loňském roce, kdy průměrný prodaný náklad meziročně vzrostl o 15 % na 17 tisíc kusů. Úspěch Forbesu je podle Šimůnka zásluhou nejen dobré značky a týmu, ale také díky jeho předchozím profesním průšvihům. Průšvihem označil například chvíli, kdy dostal první výpověď v televizi či období, kdy relaunchoval v roce 2009 deník Hospodářské noviny. „Při relaunchi jsem udělal spoustu chyb, které mi ale následně pomohly při stavění Forbesu,“ přiblížil Petr Šimůnek a dodal, že měl tehdy pocit, že musí v Economii kromě obsahu řešit i distribuci či marketing: „Pletl jsem se tenkrát do všeho, což vyvolávalo samozřejmě konflikty.“

Poté, co v roce 2011 dostal podle svých slov v rámci vydavatelství „trafiku, o které jako jediný nevěděl, že je to trafika“ v podobě pozice vedoucího mezinárodních projektů, chtěl pro Economii domluvit licenci Forbesu. „Bylo mi ale vysvětleno, že o licenci vlastně není zájem, a potom jsme se rozloučili,“ přiblížil okolnosti svého odchodu z Economie Petr Šimůnek.

Vedení českého Forbesu mu bylo následně nabídnuto ze strany slovenského držitele licence. „Když jsem se domlouval s vydavatelem, po svých předchozích zkušenostech z Hospodářských novin jsem si přesně ujasnil své kompetence. Vzal jsem si do redakce jen ty lidi, které jsem tam chtěl mít a kteří tam sami od sebe chtěli být. V neposlední řadě jsme začali psát i něco jiného než jen blbé zprávy, což je dobré pro psychické zdraví. Svět má totiž mnohem více barev, než to z médií často vypadá,“ popsal Šimůnek.

Záznam z vystoupení Petra Šimůnka na konferenci Restart kariéry

Na další videa z konference se můžete podívat zde.

-kch-