Svobodné fórum upozorňuje na absenci investigativy

úterý, 10. února 2015, 14:46 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Zakladatelé Free Czech Media zprovoznili web a představili svoji analýzu médií.

Spolek  Free Czech Media spustil v úterý odpoledne internetový deník Svobodné fórum. Má monitorovat činnost médií v návaznosti na politické a společenské elity. Pro svoji činnost si vybral slogan: Českou společnost ticho neléčí. Předsedou spolku je Pavel Šafr, bývalý šéfredaktor deníků Lidové noviny, MF Dnes, Blesk či týdeníku Reflex. „Zhoršení svobody slova je postupné. Současný vývoj má s některými tragickými roky naší historie společné rysy. Na začátku to vypadá, jakoby se nic nedělo, je to takový nechumelismus," uvedl na úvod Šafr.

Zakladatelé spolku na úterní tiskové konferenci novinářům sdělili, že vznik nového deníku reaguje na aktuální vývoj v české společnosti. „Prozápadní směřování naší republiky je nabouráváno ze strany prezidenta republiky, je nabouráváno zevnitř,“ uvedl Tomáš Klvaňa, podle kterého se nejdůležitější moment odehrává v médiích. „Dříve důležitá česká vydavatelství byla v rukou zahraničních vlastníků, kteří neměli politické cíle. To se bohužel změnilo. Vydavatelství odešla a česká média se dostala do vlastnictví několika českých podnikatelů, z nichž jeden má velmi výrazné podnikatelské cíle a další mají výrazné podnikatelské cíle v návaznosti na politiku. Dochází k nahlodávání nezávislosti,“ popsal současný stav Klvaňa. Ze současných médií, patřících do vydavatelských skupin Andreje Babiše, Daniela Křetínského, Zdeňka Bakaly či Jaromíra Soukupa, mizí podle Klvani investigativní a kritické články o těch druhých mocných.

Barbora Tachecí, Jan Jandourek, Tomáš Klvaňa a Pavel Šafr na tiskové konferenci.
Barbora Tachecí, Jan Jandourek, Tomáš Klvaňa a Pavel Šafr na tiskové konferenci.

Pavel Šafr představil novinářům analýzu, kterou Svobodné fórum zpracovalo na základě monitoringu obsahu médií, konkrétně přítomnosti informací o Andreji Babišovi v českých denících. Analýza podle spolku ukázala, že před tím, než Andrej Babiš koupil MF Dnes a Lidové noviny, deník MFD nepřinesl žádný oslavný článek o současném ministrovi financí, po akvizici se v deníku objevily 2 oslavné články. Obecně pak podle analýzy mělo dojít k prudkému nárůstu článků o Andreji Babišovi.

„Nejde mi o pana Babiše, ale o manipulaci. Určitou technikou a postupy, které jsou zákulisní a mocenské, dokáže bohatý a mocný člověk změnit mediální obraz tak, že vstoupí majetkově do vydavatelství a následně se poté změní publikování o něm ve svobodných médiích. Novináři v Mafře nepodlehli Babišovi, ale atmosféře. MFD a LN dřív určovaly agendu zpravodajství v této zemi. Dnes zde investigativní žurnalistika nevychází. Děje se tak pouze, pokud se týká minulé vlády, nikoli současné vlády,“ řekl Šafr. Počet oslavných článků o Andreji Babišovi se měl podle analýzy zvýšit i v deníku Blesk.

Spolek chce s výsledky analýzy seznámit i předsedu vlády. „Pane premiére, taková situace, kdy místopředseda vlády a předseda vládního sdružení politického hnutí vlastní klíčová média se zjevným úmyslem ovlivnit svůj mediální obraz, je hluboce neetická. Jedná se o popření základních pravidel svobodné společnosti, neboť požívá výhody, které ostatní účastníci politické soutěže nemají a mít nemohou," píše se v dopise Bohuslavu Sobotkovi.

Celé znění dopisu zde: Free Czech Media_dopis.

Spolek  Free Czech Media byl založen loni v listopadu. Jde o neziskovou organizaci. Spolek zakládali i Barbora Tachecí a Jan Jandourek, činnost spolku mj. podporuje Jefim Fištejn, který ale není členem zakládajícího výboru. Webový projekt Svobodné fórum má být jednou z hlavních činností, na kterou se zaměří a kde bude výsledky své práce zveřejňovat. Chce rovněž pořádat panelové diskuse. V nejbližší době připravuje analýzu médií veřejné služby.

-mav-