Forbes.cz zvyšuje návštěvnost, vynáší miliony

pondělí, 09. března 2015, 11:14 Internet & Mobil MediaGuru

Forbes.cz opírá své tržby o prodej reklamy, plánuje ale i uvedení placených služeb.

Internetový server Forbes.cz, který vydavatel byznysového magazínu Forbes spustil loni na konci října, zvyšuje od svého vzniku návštěvnost. Data Google Analytics ukazují, že růst návštěvnosti měřený počtem unikátních uživatelů je od startu webu kontinuální. V letošním únoru představovala celková návštěvnost 250 tisíc uživatelů a více než 850 tisíc zobrazených stránek.

Znovu upozorňujeme, že údaje Google Analytics neodpovídají datům, která přináší jednotný výzkum návštěvnosti NetMonitor.

Vývoj počtu unikátních uživatelů Forbes.cz, XI/2014-II/2015

Forbes_vyvoj

Zdroj: Google Analytics

Podle Michaela Mareše, šéfa webu Forbes.cz, potvrzuje vývoj návštěvnosti trend, který Forbes nastavil na konci minulého roku. „A tomuto trendu věří i inzerenti," dodává. K nejčtenějším článkům se zařadily texty: Michael Kors má problém s kabelkami: prodalo se jich moc, 10 profesí, které by už brzy mohly přestat existovat a Pan Tank Ono. Proč u něj tankujete levněji a jak udělat z nuly 35 pump.

Jediným zdrojem příjmů Forbes.cz je prodej reklamního prostoru. Ten se podle spolumajitele vydavatelství Petra Šimůnka pohybuje v řádech vyšších statisíců měsíčně, v inzertně zajímavějších měsících se blíží k milionu. „Za rok bychom mohli na webu utržit 5-10 mil. korun,“ odhaduje Šimůnek, který je s vývojem návštěvnosti a ekonomickými výsledky serveru spokojen.

Prodej reklamy má být i nadále hlavním zdrojem internetové verze byznysového magazínu, o placeném obsahu neuvažuje. Jak už ale vedení Forbes.cz naznačilo před startem webu, v plánu je zpoplatnění některých návazných služeb. Uvedeny mají být ještě v letošním roce. Forbes navíc slibuje v letošním roce představení i dalších novinek a rozšíření svého týmu.

-mav-