Výzkum: TV zpravodajství je často neaktuální

úterý, 03. března 2015, 16:30 TV MediaGuru

Vyplývá to ze studentského výzkumu katedry žurnalistiky FF Univerzity Palackého v Olomouci.

Takřka čtyři pětiny televizního zpravodajství českých stanic se věnují domácím tématům, nejčastěji pojednávají o kriminálních případech a necelá polovina zpráv nemá přímý vztah ke dni, kdy je vysílaná. Taková zjištění přinesl výzkum studentů Katedry žurnalistiky FF UP.

Zjistili například, že zhruba 40 % analyzovaných zpráv všech tří stanic nemělo přímý vztah ke dni vysílání – to svědčí o faktu, že zpravodajskou relaci je potřeba naplnit i v případě, že se v daný den nestalo dost „zajímavých“ událostí, a v tom případě poslouží i různé předtočené zprávy. Výzkumníci také dospěli k závěru, že tematické složení zpráv na Primě se z více než 50 % skládalo ze zpráv věnovaných kriminalitě a nehodám a z upoutávek na další pořady a VIP či Krimi zprávy. Předvídatelně naopak dopadla analýza Událostí České televize, jež se výrazně více než komerční stanice věnovaly zahraničním událostem a zprávám z oblasti české politické scény, ekonomiky i mezinárodnímu dění.

Analýzu televizních zpráv, vedenou obecnou otázkou „Jak vypadá současné české televizní zpravodajství?“, provedli studenti v rámci volitelného kurzu Výzkumný seminář. V rámci výzkumu se zaměřili na obecné charakteristiky tří hlavních českých zpravodajských relací – Událostí České televize, Televizních novin TV Nova a Zpráv FTV Prima. Hledali jejich shodné rysy i rozdíly, zaměřili se například na tematickou agendu relací, používání upoutávek, aktuálnost zpráv nebo práci s hudebním podkresem a témata, která jednotlivé stanice nejčastěji zmiňují coby nejdůležitější zprávy dne v takzvaných úvodních headlinech.

Analyzováno bylo celkem 90 zpravodajských relací z období 1. září až 30. září 2014 metodou kvantitativní obsahové analýzy.

Podíl aktuálních zpráv u TV stanic

GRAF_aktualnost zprav

Lokalizace zpráv ve zpravodajství TV stanic

GRAF_lokalizace_zprav

Zdroj: Katedra žurnalistiky FF UP, kliknutím zvětšíte

-mav-