Videoreklama se už objevuje také v aplikaci Tinder

středa, 29. dubna 2015, 12:10 Internet & Mobil MediaGuru

Seznamovací aplikace testuje možnosti videoreklamy a propojení profilů s Instagramem.

Uživatelé aplikace Tinder, která slouží jako populární seznamka, mohli ve Spojených státech při prohlížení fotek svých potenciálních milostných partnerů narazit na překvapení: videoreklamu na značku piva Bud Light koncernu Anheuser–Busch InBev..Jakkoliv zní tato skutečnost banálně, jde o setkání s první videoreklamou na této komunikační platformě, která registruje přibližně 50 milionů aktivních uživatelů.

V případě Budweiseru a kampaně #Whatever, USA jde o pozvánku na nečekaný večírek se soutěžemi a celebritami v náhodně vybraném americkém městě. Spoléhá na moment překvapení a spontánnost, kdy ochota se na místě odhodlat k návštěvě tohoto druhu akcí je předpokladem pro to, aby se uživatel neváhal uvolnit ani v jejím průběhu.

Spojení se seznamovací aplikací je v tomto směru logické a pro Tinder i nenucené: zatímco z pohledu fungování aplikace může jít o její přirozenou nástavbu (další možnost se seznámit), z pohledu značky piva se tak jedná o další aktivitu, která může být díky danému produktu ještě zábavnější (dokud lidé neuvidí druhý den své fotografie nahrané na sociální sítě, mohl by leckdo sarkasticky dodat).

"Zjistili jsme, že pokud jsou lidé naladění na objevování něčeho nového, jsou zvědaví na mnoho druhů obsahu – od fotografií lidí až po videa. Z tohoto pohledu je Tinder vhodnou reklamní platformou," uvádí spoluakladatel aplikace Sean Rad pro server Techcrunch.com.

Podle viceprezidenta Tinderu pro reklamu Briana Norgarda je dalším významným přínosem aplikace coby reklamní platformy okamžitá zpětná vazba. Zadavatelé vidí, kolik lidí reklamu okamžitě přeskočilo v porovnání s tím, kdo ji dal větší šanci. Jinak řečeno mají z první ruky informace o tom, jaký druh obsahu uživatelé ve skutečnosti objevovat chtějí a který ne.S délkou a finální podobou spotů firmy zatím experimentují.

Sociální experimenty

Nejde ale o první tvůrčí využití Tinderu. Například značka Gillete počátkem letošního roku zaplatila firmě za to, aby otestovala atraktivitu oholených a zarostlých mužů. Měřítkem byl o tři čtvrtiny vyšší počet nabídek k seznámení pro oholené jedince, tvrdí reklamní spot.

Ať už je daný závěr výsledkem propracované metodologie nebo sklonů k fabulaci, jde o další způsob předání sdělení, že s daným výrobkem bude člověk přitažlivější. To je natolik srozumitelné a ještě spíše obecně uznávané, že Tinder mohou využívat i například neziskové organizace.

Sdružení ASH brojící proti závislosti na cigaretách chtělo experimentálně ukázat, že fotografie stejné osoby hodnoceny výrazně lépe, pokud na nich nekouří, jak jsme již uvedli.

Video ale nepředstavuje jediný formát, který aplikace Tinder začne nově více využívat. Její poslední update umožňuje provázat profil s účtem na Instagramu a přímo v Tinderu získat náhled na 34 aktuálních fotek. Ty mají plnit funkci specifického deníku, který ale de facto píší i uživatelovi přátelé a rodina, uvádí pro Adweek Maximilian Guen, zakladatel agentury Magna Carta, která při této příležitosti vytvořila i reklamní klip.

Uživatelé tak dostanou další střípky informací o svém případném protějšku a značky zřejmě další způsob, jak přilákat uživatele na svá sociální média. Síť doručovatelů pizzy Domino's například už na den svatého Valentýna nabízela slevy a pizzu zdarma pro všechny zájemce; technicky k tomu ale využívala de facto jen vytvořený profil. Nyní by jej mohla obohatit o videoreklamu a fotogalerii.

-jav-