LinkedIn je pro komunikaci zatím neznámý. Co umí?

středa, 20. května 2015, 08:12 Internet & Mobil MediaGuru

Profesní sociální síť LinkedIn se teprve začíná otvírat zadavatelům reklamy. Co o síti zatím víme?

Profesní sociální síť LinkedIn není zatím v Česku pro komunikaci využívaná a značky její možnosti zatím neobjevily, shodli se vystupující na první konferenci věnované této platformě. „LinkedIn je podceňovaná platforma, ale má velký potenciál. V Česku má přes 940 tisíc uživatelů, má bonitní cílovou skupinu a komunikaci lze cílit,“ řekl na úvod Tomáš Votruba z digitální agentury TL5.  Podle Jana Hustáka ze společnosti Boomerang Publishing nastal právě teď správný čas začít na LinkedIn komunikovat. „Získáte náskok před konkurencí a budete rok napřed,“ řekl publiku.

Jaké jsou možnosti značek komunikovat na LinkedIn a co ukazují prozatímní zkušenosti? Přinášíme první z textů o LinkedIn z úterní konference, kterou připravila agentura Freya. Zaměříme se především na reklamní potenciál LinkedIn.

Základní možnosti placené komunikace na LinkedIn

1. Display reklama (bannerová reklama zobrazující se v pravém sloupci).

2. Sponzorovaná aktualizace (zobrazuje se v kanálu aktualizací na domovské stránce, inzerenti platí na základě počtu členů LinkedIn, kteří aktualizaci uvidí nebo počtu kliků).

Dosavadní zkušenosti a doporučení pro komunikaci na LinkedIn

1. Bonitní cílová skupina. Na LinkedIn se sdružují profesionálové z oboru. Výhodou komunikace jsou rozsáhlé možnosti cílení (např. lze cílit na konkrétní obor nebo uživatele s konkrétním titulem, konkrétní vystudovanou školou, uživatele určitého věku apod.). Obsah tak lze cílit i podle zvolené velikosti skupiny, což je vhodné například v případě komunikace jednotlivých produktů.

2. Vhodný kanál pro B2B komunikaci. Prostřednictvím LinkedIn se desetkrát častěji sdílí B2B obsah než na sítích určených pro B2C komunikaci. Značky mohou vytvářet obsah spjatý s jejich firemním zaměřením a získávat organický zásah.

3. Vhodný kanál pro budoucí nábor zaměstnanců. LinkedIn slouží především jako platforma pro hledání pracovních pozic a sledování aktuálních pracovních pozic jednotlivců. Vytvářením obsahu může na sebe firma upozornit i ostatní profesionály v daném odvětví, což ji do budoucna může pomoci při získávání nových lidí.

4. Možnost zapojení představitelů firmy, zejména managementu do komunikace. Komunikaci lze postavit na tvářích dané společnosti. Například Oční klinika Gemini využila profil svého primáře, který na Linkedin oslovoval uživatele s brýlemi. Rozpočet kampaně ve výši 10 tisíc korun znamenal pro firmu reálný přínos 240 tis. Kč.

5. Organické šíření výhodnější než placená reklama. Cena za placenou komunikaci na LinkedIn je relativně vysoká. CPC je v současnosti na úrovni 2 eur (tj. cca 60 Kč za proklik). Naproti tomu organicky je možné dosáhnout rychlejšího růstu. Organický růst může být podle dosavadních zkušeností i na úrovni 200 %.

6. Nízká proklikovost display reklamy. Na LinkedIn se dlouhodobě nevyplatí pracovat s dispalyovou reklamou. Proklikovost je menší než 1 %, uživatelé nejsou zvyklí na LinkedIn klikat na reklamu. Výhodnější se jeví sponzorované aktualizace, musí se ale neustále optimalizovat.

7. Frekvence komunikace. Z dlouhodobé analýzy Jany Filové vyplynulo, že většina uživatelů chodí na LinkedIn jednou měsíčně (pokud nejde o uživatele, kteří s LinkedIn pracují nebo o opinion lídry). Je proto dobré kombinovat různá sociální média. Inovace z B2C je např. zajímavé komunikovat na YouTube. Na LinkedIn mohou fungovat informace týkající se moderních technologií.

8. Zpětné cílení. Výhodou LinkedIn je skutečnost, že vidíme, kdo na profily přichází a komunikaci můžeme cílit i zpětně. Možností je i proklikávat cizí profily a lákat pozornost uživatelů, které neznáme.

9. Mediální chování. Uživatelé zatím nejsou naučeni nacházet na LinkedIn obsah a nechodí na LinkedIn primárně kvůli jeho sdílení. Je dobré začít uživatele učit, že firma je pro ně schopná vytvořit obsah, který je bude zajímat.

O tom, jak profily zaměstnanců na LinkedIn mohou sloužit jako nástroj k budování image jejich zaměstnavatele, se můžete dočíst zde.

Kateřina Borovanská (Freya) a Tomáš Votruba (TL5).
Kateřina Borovanská (Freya) a Tomáš Votruba (TL5).
Jan Husták (Boomerang Publishing).
Jan Husták (Boomerang Publishing).
Adam Zbiejczuk
Adam Zbiejczuk (ROI Hunter a PR manager)
Jana Filová (Inovační, marketingový a startup expert).
Jana Filová (Inovační, marketingový a startup expert).

-mav-