Spotify nabídne lepší možnosti pro cílení reklamy

úterý, 26. května 2015, 04:08 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Hudební streamovací služba se chce s novými funkcemi přiblížit značkám.

Hudební streamovací služba Spotify představila několik nových funkcí, kterými se chce více přiblížit značkám. Díky novinkám nabídne podrobnější data pro přesnější cílení reklam.

Služba Spotify minulý týden oznámila spuštění několika produktových novinek, mezi nimiž figuruje například nabídka videí od mediálních partnerů, podcasty nebo více personalizované playlisty. Pro Spotify budou nyní originální obsah produkovat společnosti NBC, BBC, ABC, Comedy Central, Maker Studios, Vice Media, Financial Times a řada dalších a platforma nabídne také vlastní unikátní obsah, tzv. ‚Spotify Originals‘.

Jeho součástí budou exkluzivní rádiové pořady uváděné umělci, jako je rapper Tyler the Creator. Dalším typem exkluzivního obsahu jsou hudební stopy optimalizované pro novou funkci Spotify Running, která uživateli vybere vhodnou hudbu k běhání, a to na základě tempa jeho běhu detekovaného prostřednictvím senzorů ve smartphonu.

Z pohledu reklamního cílení je pak zajímavá funkce nabízející uživateli hudbu ke specifickým částem dne podle času, nálady nebo místa, kde se uživatel nachází. Této novinky chce Spotify využít k lepšímu cílení reklam. Ředitel marketingu Spotify Tim Grimsditch pro časopis Marketing Week uvedl, že platforma nyní pokryje svými službami větší část dne a nabídne značkám mnohem více dat pro cílení, což umožní lepší personalizaci reklamních sdělení. „A toto je pouze první fáze uvádění nových možností, které značkám nabídneme,“ řekl Grimsditch.

Další cestou k užší spolupráci se značkami jsou pro Spotify mobilní aplikace. Už dříve služba oznámila spolupráci s řetězcem Starbucks a poohlíží se i po dalších partnerech disponujících vlastními mobilními aplikacemi. Jednou z cest, jak službu s dalšími aplikacemi propojit, je umožnit uživatelům přístup k nim přímo ze Spotify. Takto Spotify například propojí svoji novu službu Spotify Running s aplikací Nike+.

„Víme, že lidé často používají několik vzájemně nepropojených aplikací. Když zkombinujeme náš vlastní běžecký software s něčím jako je Nike+, můžeme lidem usnadnit život,” uvedl Grimsditch. 

Spotify má dnes přes 60 milionů pravidelných uživatelů v 58 zemích světa a tvrdí o sobě, že reprezentuje víc než polovinu peněz, které lidé ve světě utratí za „streamovací služby“. Právě ta část uživatelů, kteří jsou ochotni platit za prémiové předplatné, má přitom pro značku vysokou hodnotu. V loňském roce rozšířilo Spotify svoji komerční nabídku o videoreklamy a i díky tomuto kroku firma meziročně zaznamenala 380% nárůst příjmů z mobilních reklam.

-kmc-