ČRo spustí digitální vysílání pro Prahu 6. srpna

čtvrtek, 25. června 2015, 12:13 Rádio MediaGuru

Český rozhlas zahájí 6. srpna digitální vysílání pro Prahu a okolí.

Český rozhlas spustí plnohodnotné experimentální digitální vysílání pro Prahu a okolí 6. srpna. Uvedl to generální ředitel ČRo Peter Duhan na čtvrtečním zasedání Valného shromáždění Evropské vysílací unie (EBU) v Praze.

Vysílání DAB Praha bude Český rozhlas realizovat ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi. Z Žižkovské věže, která je hlavním pražským vysílačem, se bude vysílat s výkonem 20 tisíc Wattů. V multiplexu, který bude celý naplňovat Český rozhlas, budou zahrnuty jak speciální digitální stanice, tak i všechny jeho stanice celoplošné.

„K dispozici máme v současné době několik speciálních digitálních stanic a chystáme do budoucna další projekty, které rozvoj digitálního vysílání podpoří. Spuštění DAB Praha považujeme za symbolický start digitalizace rozhlasového vysílání,“ řekl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Český rozhlas má hotovou koncepci digitálního rozhlasového vysílání a je připraven přechod na DAB kdykoliv spustit. Představil i konkrétní předpoklady k tomu, aby spuštění DAB v České republice pokročilo dopředu. Kromě legislativy jde například o financování souběžného analogového a digitálního vysílání nebo koordinaci se soukromým sektorem. Pro úspěšný průběh digitalizace prosazuje také vznik národní koordinační skupiny a plánu přechodu, jež by počítaly i se soukromými provozovateli.

-kch-