ČRo a ČRa spouští vysílání DAB+ pro Prahu a okolí

čtvrtek, 06. srpna 2015, 10:50 Aktuality, Rádio MediaGuru

Český rozhlas a České radiokomunikace spustily ze žižkovského vysílače experimentální multiplex DAB. Testuje se tak poprvé digitální rozhlasové vysílání ve vysoké kvalitě prostřednictvím vysílače vysokého výkonu, který v první fázi pokryje Prahu a část středních Čech, tedy 17 % české populace.

Pokrytí DAB Praha
Pokrytí DAB Praha

Posluchačům by mělo digitální vysílání přinést širší programovou nabídku, nyní s devíti stanicemi Českého rozhlasu a pěti testovacími pozicemi, vyšší kvalitu přenášeného audio signálu a nové služby, které umožní přenos grafických a textových informací na displeje rozhlasových přijímačů.

„V multiplexu DAB Praha budou začleněny všechny speciální digitální stanice Českého rozhlasu a celoplošné stanice Plus, Radiožurnál, Dvojka i Vltava. Posluchačům budeme moci nabídnout kvalitnější přenos vysílání a postupně i doprovodné služby v podobě multimediálních obsahů,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Dodal, že v plánu je rozšíření digitálního vysílání DAB i na Brno, Ostravu, Plzeň a dálnici D1. Cílem je do konce roku 2017 pokrýt 50 % populace a 80 % dálniční sítě ČR. Celonárodního pokrytí digitální vysílání by mělo být dosaženo do roku 2025.

Šíření vysílání je pro posluchače zdarma. DAB není závislý na dostupnosti a fungování internetu, který může být v době krizových situací omezený nebo zcela přerušený.

„DAB je výzvou i pro výrobce přijímačů,“ řekl Duhan a zmínil, že automobilka Škoda Auto jde nového trendu digitálního vysílání naproti tím, že do svých automobilů plánuje montovat digitální přijímače. Pro úspěch celonárodního pokrytí DAB je podle něj nezbytná spolupráce se státem. Z tohoto důvodu má Český rozhlas dva plány rozvoje, buď bude provozovat vlastní paralelní platformu rozhlasového digitálního vysílání, nebo je v případě zájmu státních institucí připraven podílet se na národní koordinaci přechodu na DAB.

České radiokomunikace provedly první test předchozí verze digitálního rozhlasu už v roce 1999. Současný experiment povolil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) do 31. května 2016.

-stk-