Bát se Applu? Trh je velký pro všechny, zní ze Spotify

sobota, 19. září 2015, 11:29 Internet & Mobil MediaGuru

Obliba streamované hudby ještě poroste, nehrajeme hru s nulovým součtem, říká vývojář Spotify.

Juan Manuel Serruya, programátor mobilních aplikací služby Spotify, nastínil, že spíše než na boj s konkurencí stojí za to soustředit se na další růst celého segmentu. "Vždyť dnes streamují hudbu milióny tvůrců a další miliardy lidí stále ještě zbývá připojit k internetu. Nelze hned předpokládat, že když v našem odvětví jedna firma získá, druhá automaticky ztratí," vysvětlil v rámci besedy pořádané českou technologickou společností STRV. Populární služba navíc mění zážitek nejen z toho, co posloucháme, ale i jak. Mezi zásadní funkce, které Juan Serruya ve švédské firmě momentálně rozvíjí, patří hlavně snadnější komunikace napříč zařízeními. V ideálním případě se tak stane, že po příchodu domů stačí z chytrého telefonu vypojit sluchátka, načež se aplikace automaticky připojí na nejbližší reproduktory. Přehrávaná skladba se tak de facto ani nemusí přerušit.

Práce na uživatelském komfortu tím ale pro tvůrce nekončí. Na setkání v pražském Cinema City z publika zaznělo přání po hlasovém ovládání mobilní aplikace – aby šlo pohodlně používat Spotify nejen při jízdě autem, ale například i v koupelně. Služba se také neustále zaměřuje na stále přesnější vytipování a skládání playlistů "na míru" podle dosavadních preferencí uživatele. Bere v potaz i to, jaké skladby nejčastěji přeskakuje, chce je tak chytnout za srdce novými podněty. V případě funkce Spotify Running poslední věta platí doslova – několik měsíců staré vylepšení je nyní k dostání i pro operační systém Android a lidem, kteří rádi běhají, umožňuje stát se de facto i hudebním tvůrcem. Algoritmus se totiž v reálném čase přizpůsobuje hudební složce aktuální tepové frekvence běžce. Dokáže měnit rytmus, ale i zapojovat do skladeb, které pro Spotify vytvořil DJ Tiësto, nové hudební instrumenty. Juan Serruya připomněl, že tento pokrok je možný mimo jiné díky odpoutání se od paměťových limitů. Představa neomezeného proudu částečně vygenerované muziky by například kvůli omezení kapacitou CD vzala za své.

Serruya podle svých slov pracuje ještě na zcela nové funkci Spotify, o níž však nemohl nic říct. Místo toho přiblížil, jak v dané společnosti vůbec nápady vznikají. Na dílčích úkolech pracují přibližně desetičlenné týmy s různou mírou vzájemné koordinace. Jednou za rok potom Spotify na týden oficiálně zboří veškerá omezení pro fantazii a kreativitu jednotlivých pracovníků. Ti se během daného období mohou věnovat pouze svým vlastním nápadům a ke spolupráci si přizvat libovolného kolegu. Sdílení znalostí a předávání zkušeností má navíc v rámci firmy podporovat i praxe interního vypisování volných pozic – vývojáři tak mohou postupně procházet různými týmy i podle toho, na jakou pracovní výzvu mají zrovna chuť. Host ze Spotify rovněž prohlásil, že právě motivace začít řešit konkrétní nedostatek je podle něj smyslem zakládání startupů jako takových. Podobně začínal i jeho nynější zaměstnavatel.

-jav-