Česká Coolpany vybudovala systém pro digitální věk

středa, 16. září 2015, 08:11 Internet & Mobil MediaGuru

Je určen především středním a větším vydavatelům, říká zakladatel Martin Michek.

Český publikační systém od společnosti Coolpany hodlá rozšířit svoji působnost i mimo české území. V tuto chvíli jedná s vydavateli na Slovensku a v Polsku, uvedl v rozhovoru pro MediaGuru.cz majitel společnosti Martin Michek. Společnost v tuto chvíli dodává své řešení komplexního publikačního systému např. pro tituly společnosti Economia (Hospodářské noviny, Respekt) či Echo Media (echo24.cz, Týdeník Echo) a pro několik dalších menších titulů.

Po dlouholeté zkušenosti z Lidových novin se Martin Michek rozhodl postavit publikační systém, který má vycházet ze znalosti redakční práce, reflektovat požadavky stávajícího mediálního prostředí a být cenově přijatelný. „Velké firmy byly zvyklé na to, že si vydavatel koupí systém za stovky milionů korun a několik let v něm vyrábí noviny. Dnes jsme ale v době, kdy je situace velmi turbulentní, mění se mobilní systémy, operační systémy a je potřeba reagovat rychle. Systém musí být maximálně flexibilní, aby za přijatelné peníze mohl vytvářet nové tituly a nové věci,“ popisuje pozadí vzniku firmy.

Coolpany tak vyvinula a dále vyvíjí systém Jarvis, určený pro správu a publikaci obsahu digitálních médií (CMS – content management systems). Určen je především pro středně velké a větší vydavatele. „Existuje mnoho redakčních systémů čistě printových. Do tohoto segmentu jsme se ale opravdu pouštět nechtěli, protože se vyvíjí už dvacet let,“ říká Michek. Mezi online vydavateli jsou rozšířené zejména systémy WordPress a Drupal, jejichž výhodou je, že jsou k dispozici zdarma. Pro malé vydavatele, úzce zaměřené weby nebo blogery jde o vhodné řešení. Středně velcí a větší vydavatelé ale můžou shledat několik nevýhod, a to zejména ve funkčnosti (nekompatibilita pluginů) či rychlosti (zpomalování systému se zvětšujícím se počtem pluginů). „Nepoužíváme žádné open-source řešení, celý náš systém je stavěný na zelené louce. Nemáme sice tisíc pluginů, ale jsme schopni do systému napsat de facto cokoliv. Jsme schopní garantovat, že systém bude fungovat i po pěti letech, protože vývoj máme pod kontrolou,“ říká Michek.

Martin Michek
Martin Michek

Systém Coolpany je podle jeho slov stavěný tak, aby se v něm pracovalo intenzivně se šablonami a aby byl jednoduše obsluhovatelný. Vydavatel tím může uspořit náklady na grafiky či DTP studio. V případě implementace do širšího systému lze výrobu značně automatizovat, čímž se náklady na výrobu digitálního obsahu minimalizují. Je možné např. do systému připojit systém vydavatele pro správu předplatitelského kmene. Vzhledem k nárůstu konzumace mediálního obsahu přes mobilní zařízení je systém přizpůsoben také publikaci textů pro různé platformy. Je tak možné vydávat noviny, časopisy, newslettery, ročenky, či publikace na míru na mobilních platformách.

Systém je celkově konfigurovatelný do řady kanálů – některé jsou webové, některé aplikační a některé printové. Texty je totiž možné exportovat do Adobe InDesign pro tisk. „Několik let tady všichni říkají digital first, ale vypadá to tak, že nejprve obsah připraví ve svém deset let starém printovém systému a pak z něj zpětně dostávají písmenka. My to nabízíme opačně: robustní systém, jehož výsledkem jsou přímo webové výstupy, aplikační výstupy nebo printové výstupy,“ popisuje Michek. Do obsahu je možné vkládat fotogalerie, videa, audionahrávky či PDF dokumenty. Systém funguje na platformách iOS, Android, Windows, OSX a Linux.

Publikační systém Coolpany

Coolpany2

Coolpany

Coolpany_3

Coolpany_4

-mav-

Foto: Jan Zatorsky