Čínská CEFC kupuje minoritu v Médee a Emprese

sobota, 05. září 2015, 09:09 Reklama, Tisk, TV MediaGuru

Čínská skupina rychle získává v Česku další aktiva, mezi nimi i podíl v Soukupových mediálních firmách.

Soukromá čínská a světová investiční společnost CEFC China Energy Company Limited se stává strategickým partnerem tuzemské komunikační skupiny Médea Group a společnosti Empresa Media. Ta provozuje televizní skupinu Barrandov a je vydavatelem periodického tisku (např. týdeníky Týden, Instinkt, Sedmička aj.). Smlouvy byly v sobotu podepsány v Šanghaji, kde je v rámci návštěvy Číny prezident Miloš Zeman.

CEFC China Energy Company Limited na straně jedné a Empresa Media a Médea Group na straně druhé podepsaly smlouvu o strategické spolupráci, na základě níž CEFC kapitálově vstupuje do společností Médea Group a Empresa Media, potvrdila společnost v sobotu ráno.

V rámci uzavíraného partnerství získá společnost CEFC minoritní podíl ve zmíněných společnostech. O jak velký podíl jde, nebylo upřesněno. V rámci tohoto partnerství má CEFC působit jako strategický a finanční partner. Dosavadní jediný majitel společností Médea Group a Empresa Media Jaromír Soukup má jako partner řídit obchodní, mediální a provozní aktivity společného uskupení.

„CEFC je zcela mimořádně silným finančním a strategickým partnerem a partnerství s ním umožní další rozvoj naší mediální skupiny. Zároveň budeme posilovat naše postavení na trhu elektronických médii s ohledem na technologický náskok a know-how CEFC.  A také touto cestou získáváme partnera, o kterého se můžeme opřít i při posilování naší pozice na trhu nákupu a prodeje reklamního prostoru v médiích a v dalších marketingových službách pro naše klienty,“ uvedl Jaromír Soukup.

„V obou společnostech vidíme velký potenciál, stejně tak máme velkou důvěru ve stávající management. Máme také velký respekt k vyspělosti mediálního trhu v České republice a chceme napomoci jeho dalšímu rozvoji a vývoji,“ uvedl ke vstupu Chan Chauto, prezident CEFC.

Čínská CEFC získala v pátek 4. září 60% podíl v pražském fotbalovém klubu SK Slavia Praha, zároveň navýšila svůj minoritní podíl ve skupině J&T z 5 na 10 %. V tomto týdnu také oznámila koupi budovy bývalé Živnobanky v pražské ulici Na Příkopě a koupi Martinického paláce na Hradčanském náměstí. V sobotu dopoledne informovala o postupném převzetí 49,9% podílu v letecké společnosti Travel Service a vstupu do firmy Pivovary Lobkowicz Group (79,4 %). Překvapivá je rychlost, s jakou skupina CEFC podíly v českých firmách získává. Novinář Miroslav Motejlek, spolumajitel serveru Motejlek.com, je ale k informacím o čínském kapitálu rezervovaný.

Také někteří finanční analytici upozorňují na to, že není jasné, kdo za firmou stojí a o jaký kapitál jde (viz box níže Analytici o vstupu CEFC na český trh).

Empresa Media letos na jaře informovala, že Jaromír 

Soukup dohodl pro TV Barrandov čínskou produkci, a to díky smlouvě o vzájemné spolupráci s Ministerstvem pro tisk, rozhlas, film a televizi Čínské lidové republiky. Smlouvu dojednal majitel vydavatelství Jaromír Soukup, generální ředitelka Marcela Hrdá a čínský ministr Cai Fuchao. Díky této smlouvě měla TV Barrandov získat licence na vysílání několika čínských filmových titulů, televizních seriálů, dětských animací a dokumentárních snímků. Podpisu smlouvy se tehdy účastnil i bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík.
Jaromír Soukup při jarním podpisu smlouvy.
Jaromír Soukup při jarním podpisu smlouvy s čínskou delegací.

 

Barrandov Televizní Studio

TV Barrandov, Barrandov Plus, Kino Barrandov, Barrandov Muzika TV Barrandov

Empresa Media

Týden, Instinkt, Sedmička, MarketingSalesMedia, Exkluziv, Instinkt Interview, Animáček, Top dívky, Popcorn, Týden.cz Empresa_Titulky

Médea Group

Médea, Médea Creativity, Médea Discount, Médea Research, Médea Promotion, Médea PR, Médea Security, Médea Star Medea

CEFC China Energy Company Limited

Společnost CEFC China Energy Company Limited je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší v Číně. Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu. Svoje zastoupení má například v USA, Velké Británii, Kanadě, Mexiku, Rusku, UAE, Indonésii, Singapuru, Jižní Koreji nebo Japonsku. CEFC byla zařazena do TOP 500 firem světa. Opakovaně byla zařazena mezi TOP 10 nejvlivnějších společností ČLR.  Od roku 2013 rozdělila do charitativních a kulturních aktivit přes 2 miliardy korun a poslední 4 roky byla oceněna jako jeden z TOP 10 největších charitativních dárců Číny. CEFC se podle oficiálního oznámení rozhodla expandovat do Evropy a Českou republiku si vybrala jako hlavní sídlo svých evropských aktivit.

Analytici o vstupu CEFC na český trh

"Čínská CEFC investuje v Česku, jako kdyby vyrazila na víkendový nákup do obchodního centra. Vzhledem k tomu, že nejde o investice na zelené louce, tedy investice do nových výrobních kapacit, nebude jejich krátkodobý a střednědobý dopad na českou ekonomiku nijak patrný. Pokud se ovšem nerozhodne pro výrazné navýšení kapitálu svých nových akvizic v ČR," řekl ČTK analytik poradenské firmy Deloitte David Marek. Investice CEFC a Bank of China jsou podle něj předzvěstí příchodu čínského kapitálu do ČR. Mnohé další čínské firmy mohou následovat, zejména do oblastí, jako je zpracovatelský průmysl a finanční sektor. Analytik finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda vidí vstup CEFC do českých firem jako pozitivní věc. Naopak možným negativem je podle něj neprůhlednost české pobočky firmy, která vznikla letos v červnu v Praze. V jejích orgánech figuruje exministr obrany a současný předseda česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík a jeden čínský vyšší manažer společnosti. Jedna ze spekulací na trhu má za to, že firma by nakonec mohla ovládnout České aerolinie, v nichž drží 34 procent akcií právě Travel Service. "Není to negativum, ale jistě věc, na kterou je třeba hledět se zvýšenou pozorností, a to zejména kvůli potenciálnímu střetu zájmu pramenícímu z propojení obchodních a politických zájmů," podotkl Kovanda. Na druhou stranu vstup CEFC do českých společností podle něj ukazuje na to, že Česko je v Číně vnímáno jako bezpečný trh mající potenciál zvýšit její reputaci. Dosavadní investice CEFC jsou zatím počítány v nižších miliardách korun, což je velmi málo významný dopad na českou ekonomiku, míní obchodní ředitel Sirius Investments Radim Dohnal. Podstatné podle něj ale je to, že není zřejmé, kdo za CECF stojí a o čí kapitál jde. "Zatím se ví, že největší akcionář mající přes 70 procent je Singapore Petrochemical & Energy Development. O té se neví skoro nic, ani jejich webovská stránka není k nalezení. Navíc tato singapurská firma vznikla až koncem loňského roku," poznamenal. -čtk-

-mav-