Facebook chce bránit šíření videí bez souhlasu tvůrců

úterý, 01. září 2015, 07:54 Internet & Mobil MediaGuru

Sociální síť vyslyšela stížnosti autorů videoobsahu, snaží se pro ně stát atraktivní jako YouTube.

Když se ženskému australskému triu SketchShe podařilo natočit scénku s "přezpíváním" nejslavnějších hudebních šlágrů všech dob, video se stalo virálním nejen na YouTubekde má skupina vlastní kanál, ale i na Facebooku – šířilo se však mimo oficiální profil SketchShe. Dodatečné miliony zhlédnutí na nejpopulárnější sociální sítí totiž na rozdíl od YouTube skupině žádný příjem nezajistí. Přestože Facebook nedávno oznámil, že tvůrci populárních videí by se mohli dočkat příjmu z reklamy také na jeho platformě, neautorizované uploady videa by mohly působit škody i nadále. Proti "pirátskému" šíření nahrávek se populární tvůrci často ohrazovali. "Snažily jsme se na firmu kvůli tomu obrátit. Bezvýsledně, byly jsme ignorovány. Je to frustrující," cituje WSJ Shae-Lee Shacklefordovou, jednu z členek SketchShe.

To se má však změnit. Facebook dá autorům pravomoc na tuto praxi upozornit, a docílit tak stažení obsahu z Facebooku. Využít chce k tomu službu Audible Magic schopnou porovnávat digitální obsah. Podle vyjádření společnosti má brzy začít betatestování těchto nových funkcí ve spolupráci s tvůrci videí a mediálními společnostmi.

Technologie ale minimálně v počáteční fázi nebude fungovat zcela automaticky. Tvůrci získají přístup do webového rozhraní, ve kterém si mohou ověřit, která jejich videa jsou sociální sítí šířena bez svolení. Následně dostanou možnost tento nález ohlásit. "Systém zvládne prohledávat jednotlivé profily, skupiny i stránky," uvádí Facebook na svém blogu. Autoři si ale budou muset sami hlídat, zda k těmto praktikám dochází.

Jak naznačil úvodní odstavec, motivaci k tomu, aby se videa nešířila Facebookem nekontrolovaně, ovšem nemají jejich tvůrci malou. V budoucnosti se navíc zřejmě ještě zvýší. Nejpopulárnější sociální síť chystá zavést odměny po vzoru YouTube. V příštích měsících zkusí provoz nového modelu spolu s vybranými partnery. Případný výdělek má přímo souviset s připravovanou funkcí doporučených videí, která po zhlédnutí klipu nabídne uživatelům náhledy videí, o něž by rovněž mohli mít zájem. V této nabídce se pak spustí i videoreklama včetně zvukové stopy. Přesto se situace tvůrců může zkomplikovat a jejich příjem značně kolísat. O podíl z reklamního zisku (55 procent stejně jako v případě YouTube) se totiž rozdělí všichni autoři těch videí, která uživatel uvidí před samotnou reklamou.

"Mnoho našich partnerů tvrdí, že budou mít zásadní důvod publikovat na Facebooku daleko více videoobsahu," uvedl pro ReCode Dan Rose, který má ve firmě na starosti spolupráci a partnerství s dalšími subjekty. Podle vyjádření Facebooku zaznamenají videa na této síti v celkovém součtu více než čtyři miliardy zhlédnutí denně.

-jav-