Reklamou na Instagramu inovace nekončí

úterý, 15. září 2015, 16:49 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Instagram přichází s reklamou i na český trh. Co to znamená pro marketéry?

Žádná komerční služba nemůže dlouhodobě fungovat bez toho, aby generovala hodnotu. Když Facebook v dubnu 2012 vynaložil miliardu dolarů na koupi Instagramu, dvojnásobně překonal trhem odhadovanou valuaci. Těžko se tomu věří, ale v té době používalo službu pro sdílení fotek pouhých 30 milionů uživatelů.

Tři roky poté má Instagram ve svých smartfonech přes desetkrát víc lidí a křivka růstu se po strmém nárůstu zplošťuje. Právě teď je tedy ideální čas začít se zhodnocováním investice – nových uživatelů už nebude tolik, aby je reklama odradila, a ti stávající své profily nejspíš neopustí.

A marketéři z toho mají radost. Příchod sponzorovaných příspěvků a karuselových reklam, call-to-action tlačítek, vylepšená webové verze nebo nedávno zrušené omezení na čtvercové fotografie a příchod videí. To vše se objevilo téměř najednou po dlouhém období neměnnosti této aplikace. Již nyní je možné ve vybraných zemích vytvářet kampaně pro prokliky na web nebo instalaci aplikací. Za necelé tři týdny přijde na řadu i Česko.

V nejbližší době se tak i u nás budeme s detaily reklamních formátů a případovými studiemi setkávat velmi často. Jak ukázala srpnová studie Salesforce na vzorku jejich dvanácti amerických klientů, cena za proklik je téměř stejná jako u reklam na Facebooku, míra proklikovosti ovšem téměř dvojnásobná. „Nepochybuji, že v Česku budou výsledky podobné a instagramové kampaně populární,“ myslí si Matěj Michlík, On-line Strategist & Analyst z agentury Inspiro Solutions.

Navyklí z dosavadních platforem sledují marketéři ovšem často pouze výkonnost formátů. Instagram je ale mnohem specifičtější síť než Facebook nebo Twitter. Je více založen na emocích a vizualitě, což se jen násobí na mobilních zařízeních.  Na Instagramu by tedy cíle neměly být definovány co největším počtem prokliků nebo oslovením co nejširšího publika. Šíření zde nehraje roli. Marketéři by měli vycházet spíše z jeho specifické povahy a ptát se: „Má naše kampaň opravdovou hodnotu pro jednotlivce?“ nebo „Je náš obsah opravdový a uvěřitelný?“.

„Zkusme se nenechat strhnout možnostmi a zaměřme se na podstatu. Extrahujme ze svých značek to, čím můžeme apelovat na vnímání krásy a estetična. A pokud na nic takového nenarazíme, pojďme to vytvořit,“ radí Matěj Michlík. „Jsem přesvědčen, že osobní zapojení v ,reálném‘ světě, procítění krásy a zanechaná emoční stopa jsou tou nejlepší inovací,“ dodává.

-kmc-