Social PR: Kdo může na internetu pomoci značce

pátek, 02. října 2015, 13:30 Internet & Mobil, PR MediaGuru

PR na sociálních sítích má svá specifika. S kým by značky měly spolupracovat?

Možnosti propagace značky na internetu pomocí PR jsou mnohdy různorodější než v klasickém „offline“ světě. Nejsou zde jen klasická média, ale i influenceři, brand advokáti, brand ambasadoři, blogeři, opinion leadeři a v neposlední řadě i celebrity, které mají řady fanoušků na sociálních sítích. Co dokážou přinést značce, ukázal na čtvrteční konferenci PR v digitální éře Matěj Michlík z agentury Inspiro Solutions.

Brand advokáti

Brand advokáti jsou internetoví uživatelé, kteří mají pozitivní zkušenost se značkou a rádi se o ni podělí se svým okolím. Nejsou přitom značkou nijak placeni, ale vyplatí se, když jsou nějakým způsobem za svou podporu odměněni. Pro značku jsou přínosní zejména pozitivními komentáři, které mají vysokou kredibilitu. Pomáhají vytvořit tzv. self-care prostředí, kde fanoušci sami hájí značku. A v neposlední řadě podpoří i šeptandu.

Brand ambasadoři

Brand ambasadoři jsou za svou aktivitu ve prospěch značky placeni. Rekrutováni jsou z řad uživatelů, kteří jsou pro daný sektor nadšení, znají ho a zároveň patří k cílové skupině. Dávají svou příslušnost ke značce najevo, na internetu, přes své sociální sítě značce pomáhají ze své lidské pozice, ať už vysvětlováním, či motivováním k akci. Svou aktivitou dokážou vylepšit sentiment nebo podpořit WOM.

V/blogeři

Tvůrci obsahu vlastní svůj komunikační kanál – svůj blog –, přes který dokážou měsíčně oslovit tisíce přesně zacílených čtenářů. Hodí se pro komerční komunikace a za svou aktivitu jsou většinou odměněni finančně, formou vzorků, dárků či pozvánek na akce. „Zapojit blogery se hodí ve chvíli, kdy cílíte na lidi, ke kterým se již nedostane určité WOM kampaně,“ vysvětluje Matěj Michlík. „Je dobře, když některé nabídky blogeři odmítnou, vybírají si tím jen to, co se pro ně hodí, a jejich cílení je tak přesné a dosahují vysoké důvěryhodnosti,“ dodává. Při dobrém naplánování dokážou vytvořit buzz, který může přesáhnout do tradičních médií. Své čtenáře umí zapojit.

Příkladem může být kampaň pro launch telefonu Huawei Ascend P6, do které bylo zapojeno 15 fashion blogerů, kteří dokázali oslovit 60 tisíc lidí. Z oslovených téměř třetina (19 tisíc) navštívila stránky kampaně.

Opinion leadeři

Další možností, byť složitější, je zapojit do komunikace opionion leadery, kteří jsou respektováni ve svém oboru a mají kolem sebe vytvořenou vlastní silnou platformu. Je těžší je ke spolupráci přemluvit, protože velmi dbají na to, co komunikují. Navíc se to neobejde bez finanční odměny. Když se ale spolupráce podaří, tak zajistí vysokou kredibilitu a je zde velká šance přesahu do klasických médií.

Celebrita

Poslední možností je do komunikace značky zapojit celebritu, která je většinou silnou zárukou úspěchu. Má popularitu, vliv a mnohdy i silné sociální kanály. Podmínkou však je, že celebrita musí být se značkou kompatibilní. Příkladem může být již zmíněné Huawei, která při podpoře Huawei P7 a G6 vsadila na Jaromíra Jágra. Díky němu se podařilo přivést na stránky kampaně téměř půl milionů návštěvníků a soutěže se zúčastnilo 181 tisíc lidí.

Pro výběr je tedy potřeba sledovat status daného uživatele, jaký má zásah, jaká je obsahová kvalita jeho výstupů, zda je důvěryhodný a jak pracuje s komerčním obsahem. Neméně důležité je pro spolupráci také jeho flexibilita. „A při práci s nimi je důležité nezapomínat, že to jsou jen lidi. Oproti klasickému PR zde vystupují emoce,“ uzavírá Michlík.

-stk-

Foto: Internet Info