Finalisté: Končelík, Zavoral, Němeček, Kralert a Skřivánek

pondělí, 21. prosince 2015, 14:44 Rádio MediaGuru

Rada Českého rozhlasu vybrala finalisty pro volbu generálního ředitele Českého rozhlasu.

Rada České rozhlasu vybrala v pondělí pět finalistů, kteří postoupili do závěrečného kola volby na post generálního ředitele Českého rozhlasu. Radní zvolili pět kandidátů v tajné volbě. Do závěrečného kola postupují: Jakub Končelík, Tomáš Němeček, René Zavoral (všichni po 6 hlasech), Michael Kralert a Tomáš Skřivánek (oba po 5 hlasech).

Do závěrečného kola tak nepostoupil mj. prozatímní ředitel ČRo Karel Zýka, který od radních obdržel čtyři hlasy.

Vybraná pětice bude 20. ledna osobně prezentovat rozvojové projekty rozhlasu.

Jakub Končelík je stávajícím děkanem Fakulty sociálních věd UK. Tomáš Němeček je bývalým novinářem, v současnosti vedoucím právníkem psychiatrické nemocnice v Praze-Bohnicích. René Zavoral je náměstkem generálního ředitele Českého rozhlasu pro program, Tomáš Skřivánek je v současnosti ředitelem divize Euro E15 vydavatelství Mladá fronta a Michael Kralert je ředitelem portfolia strategických projektů a finančního řízení IT v České spořitelně.

Radní tak dali spíše přednost lidem, kteří v současnosti nepracují v Českém rozhlasu, přestože kandidátů zevnitř ČRo bylo relativně hodně.

Členové rady se právě v úvodní rozpravě zamýšleli, zda je vhodnější volit do čela lidi zevnitř rozhlasu, nebo nikoli. „Je otázka, jestli se nepřiklonit k tomu, kdo přinese něco nového,“ řekl například člen Milan Badal. Z prvních reakcí radních nebylo zároveň patrné, že by je některý z předkládaných projektů výjimečně oslovil. „Zatím máme možnost posoudit projekt a to, co má dotyčný za sebou. Jsem rád, že zužujeme pouze na pět kandidátů a že budeme mít při veřejných slyšeních možnost vidět sílu osobnosti,“ řekl k plánovaným krokům volby člen rady Jiří Vejvoda.

Nástupce Petera Duhana, který rezignoval letos v říjnu, by měla rada vybrat nejpozději do 3. února. Hlasovat pro něj musí nejméně šest z devíti členů rady.

Do konkurzu se přihlásilo celkem 31 zájemců, pět přihlášek ale rada kvůli formálním nedostatkům vyřadila. Uchazeči museli vedle rozvojového projektu ČRo na roky 2016 až 2021 doložit například vysokoškolský titul, kopii občanského průkazu, lustrační osvědčení nebo výpis z rejstříku trestů.

-mav-