Hlídací pes začne vycházet i jako tištěný měsíčník

čtvrtek, 10. prosince 2015, 06:50 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Po více než roce od svého uvedení se server Hlídací pes objeví i v tisku.

Server Hlídací pes.org, který svou činnost zahájil před rokem, 10. prosince 2014, rozšíří své aktivity i na pole tištěných médií. Od března 2016 bude vycházet i jako tištěný měsíčník. „Věříme, že vás nový magazín zaujme formou i obsahem. Bude možné si jej koupit i předplatit,“ uvedla na svém webu redakce vedená Ondřejem Neumannem.

Od 1. ledna redakční tým doplní bývalý šéfredaktor časopisu Respekt, publicista a nynější komentátor Echo24.cz Petr Holub. Od stejného data začne Hlídací pes spolupracovat i s pořadem Českého rozhlasu AlterEko.

HlídacíPes.org  deklaroval od počátku záměr stavět na původních zjištěních, datech, analýzách a faktech. Jeho cílem není podbízet se čtenářům, není proto nucen honit čtenost a „kliky“. Obsahově není záměrem serveru pokrývat všechna témata. Snaží se věnovat tématům, která jsou klíčová pro rozvoj demokratické společnosti.

Redaktor Robert Břešťan na nedávné konferenci Czech Internet Forum uvedl, že server dosahuje podle Google Analytics měsíční návštěvnosti na úrovni 100 tis. návštěv. Největší procento návštěv přichází z Prahy a z Brna.

Inspirací pro vznik serveru byl americký web ProPublica.org. Provozovatelem je Ústav nezávislé žurnalistiky. Finance na provoz server získává především z darů či grantů. Start podpořil Nadační fond českých průmyslníků, se kterým má Ústav dohodu o podpoře na jeden rok plus opci na další dva roky. Opci na další rok existence už Hlídací pes začal čerpat. Reklama není pro server klíčovým zdrojem.

-mav-