Novým generálním ředitelem ČRo je René Zavoral

středa, 20. ledna 2016, 14:25 Rádio MediaGuru

Rada Českého rozhlasu se ve středu sešla, aby zvolila nového generálního ředitele.

Rada Českého rozhlasu (ČRo) zvolila Reného Zavorala novým generálním ředitelem Českého rozhlasu. Ve finále porazil Tomáše Skřivánka, od radních získal sedm hlasů z možných devíti. Šestiletého funkčního období se nový generální ředitel ČRo ujme od 21. ledna 2016.

O místo po Peteru Duhanovi ve středu soupeřili děkan Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakub Končelík, vedoucí právník Psychiatrické nemocnice Bohnice Tomáš Němeček, náměstek ČRo pro program a vysílání René Zavoral, ředitel portfolia strategických projektů a finančního řízení České spořitelny Michael Kralert a bývalý ředitel divize Euro a E15 vydavatelství Mladá fronta Tomáš Skřivánek.

Zavoral byl mezi finalisty jediným zástupcem Českého rozhlasu. Radní tak nakonec vybrali zástupce stávajícího managementu. Zavoral byl totiž součástí managementu Petera Duhana. Po zvolení novinářům řekl, že sedm získaných hlasů z devíti vnímá od radních jako silný mandát. Jeho první kroky povedou k vytvoření šestiletého finančního plánu, chce vytvořit kvalitní kariérní řád nebo se zasadit o fixaci koncesionářského poplatku na inflaci a vrácení DPH. Místo dosavadního systému náměstků chce ustanovit sedm ředitelů podléhajících generálnímu řediteli.

Předseda rady Petr Šafařík na úvod sdělil, že se k 31. březnu vzdá svého mandátu. Zdůvodnil to pracovním vytížením. Radu Šafařík vede od konce loňského listopadu. V minulosti bylo jeho jméno zmiňováno v souvislosti s uniklými e-maily premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), Šafářík to však odmítl.

Pětice finalistů vzešla v prosinci v prvním kole z 26 platných přihlášek. Předtím rada pět přihlášek vyřadila kvůli formálním nedostatkům.

Rada Českého rozhlasu volí nového generálního ředitele.
Rada Českého rozhlasu volí nového generálního ředitele.

Nový generální ředitel ve funkci nahradí Petera Duhana, který rezignoval loni v říjnu. Odchodu předcházely dohady o nezákonném zaměstnávání jeho syna nebo některých bývalých radních. ČRo od té doby řídí prozatímní ředitel Karel Zýka. Ten se do tendru také přihlásil, ale se svým projektem nepostoupil.

René Zavoral

René Zavoral nastoupil do Českého rozhlasu v roce 2001 na pozici marketingového a PR manažera. V roce 2005 odešel do oddělení korporátní komunikace Komerční banky, po roce se však do ČRo vrátil. Od roku 2006 zastával post ředitele marketingu a PR. Od dubna 2010 byl ředitelem Odboru komunikace a vnějších vztahů, zodpovědný byl za public affairs, media relations a korporátní komunikaci. Od 1. listopadu 2011 byl jmenován náměstkem generálního ředitele pro strategický rozvoj. K 1. dubnu 2013 byl jmenován náměstkem generálního ředitele pro program a vysílání.

Zasedání jsme sledovali v živém přenosu.