Češi sledují zprávy hlavně na počítači a v televizi

úterý, 16. února 2016, 14:05 Internet & Mobil, TV, Výzkum MediaGuru

Téměř dvě třetiny Čechů využívají každý den pro příjem zpráv počítač a televizi.

Počítač a televizi využívají alespoň občas ke sledování zpráv téměř všichni uživatelé internetu starší 15 let. Nejvíce roste konzumace zpravodajství v mobilu. V telefonech a tabletech je potenciál růstu největší, zhruba polovina dotázaných je zatím ke sledování zpráv nevyužívá vůbec. Informace o aktuálních trendech ve zpravodajství přinesla rozsáhlá studie, kterou na reprezentativním vzorku české internetové populace realizovala společnost Nielsen Admosphere.

Co se týče nejvyužívanějších zdrojů zpravodajství, vyhrává v Česku počítač (resp. notebook) a televize. Tyto platformy využívají k dennímu sledování zpráv zhruba dvě třetiny respondentů, pouze 3-4 lidé ze 100 uvedli, že je jako zdroj zpráv nevyužívají vůbec. Na třetím místě je u uživatelů internetu starších 15 let zpravodajství v rozhlase, alespoň jednou denně je poslouchá bezmála polovina respondentů.

S odstupem čtvrté je sledování zpravodajství prostřednictvím mobilu. To meziročně stále roste, dle posledního výzkumu hledá zprávy v telefonu alespoň jednou denně více než čtvrtina dotázaných. „Pro srovnání, na Slovensku jsou uživatelé internetu v tomto mnohem dál, mobil je tam třetím nejčastějším zdrojem zpravodajství,“ komentuje výsledky výzkumu Alena Ivánková z Nielsen Admosphere.

Žebříček platforem využívaných k denní konzumaci zpravodajství u českých uživatelů internetu uzavírají tištěné noviny a tablet. Na rozdíl od tabletu však mají noviny daleko větší základnu lidí, kteří je jako zdroj zpravodajství alespoň někdy využívají.

Výsledky jsou podle Nielsen Admopshere zajímavé i z pohledu neuživatelů. Z českých respondentů zprávy v mobilu nesleduje celých 40 %, v tabletu dokonce dvě třetiny. Důvodem nemusí být neochota zpravodajství v těchto zařízeních sledovat, ale prostý fakt, že lidé dané přístroje nevlastní či v nich nemají dostupné internetové připojení.

Sledovani zpravodajstvi prostrednictvim ruznych platforem

-mav-

Foto: Photospin