Albatros kupuje Egmont ČR, ale bez časopisů

čtvrtek, 17. března 2016, 11:06 Tisk MediaGuru

Albatros Media pokračuje v expanzi, získává knižní část společnosti Egmont ČR.

Společnost Albatros Media podepsala dohodu o převzetí 100% obchodního podílu ve společnosti Egmont ČR. Předmětem akvizice jsou aktivity společnosti Egmont ČR související s vydáváním knih. Činnosti a aktiva spojená s vydáváním časopisů budou před vypořádáním transakce ze společnosti Egmont ČR vyčleněna; budou převedena do společnosti Egmont Polska, a zůstanou nadále ve vlastnictví skupiny Egmont.

Pro Albatros znamená akvizice Nakladatelství Egmont ČR už devátou významnou akvizici skupiny v posledních pěti letech. Posílí tak tím svoji pozici největší české nakladatelské skupiny. Součástí transakce je vydávání stávajícího portfolia nakladatelství Egmont, včetně budoucího používání jeho značky a loga. Transakce bude dokončena jejím vypořádáním v horizontu několika měsíců.

Egmont ČR je součástí celosvětové vydavatelské skupiny Egmont, která má aktivity ve 30 zemích světa. Egmont ČR vznikl v roce 1990, a dnes mu patří na trhu dětské a young adult literatury druhá pozice mezi nakladatelskými skupinami. Egmont vydá ročně v ČR přibližně 250 titulů, dalších 150 titulů uvádí na slovenský trh ve slovenštině. Hlavní doménou Egmontu jsou publikace vydávané na základě licencí nejznámějších globálních značek, jako např. Disney, Mattel, Hasbro a dalších.

Magazínové portfolio, které nadále zůstává ve vlastnictví skupiny Egmont, čítá na třicet titulů, především ze segmentu časopisů pro děti (Kačer Donald, Medvídek Pú, Tom a Jerry, Lokomotiva Tomáš a další).

Akvizice přinese skupině Albatros Media zvýšení konsolidovaného ročního obratu na cca 750 mil. Kč, hlavním záměrem akvizice je výrazně posílit vedoucí pozici v oblasti dětské a young-adult literatury, a získat přístup k titulům z globálního portfolia skupiny Egmont.

Nakladatelství Egmont se stane třináctým nakladatelstvím skupiny Albatros Media. Tento model, znamenající vydávání titulů pod značkou Egmont společností mimo vlastnictví skupiny Egmont, je v jiných zemích nezvyklý.

-mav-