ČT sází v tvorbě nadále na krimi seriály

čtvrtek, 31. března 2016, 13:10 TV MediaGuru

Česká televize připravuje další řadu seriálu Život a doba soudce A. K., novinky Inspektor Max nebo Most.

Česká televize připravuje 406 pořadů, z toho osm nových hraných seriálů a minisérií a téměř 200 dokumentárních filmů a cyklů, 28 dětských pořadů a 86 pořadů zaměřených na hudbu, balet nebo divadlo. Kromě pokračování První republiky natáčí i druhou řadu seriálu Život a doba soudce A. K. s Davidem Švehlíkem v hlavní roli. Dalšími novinkami bude třináctidílný kriminální seriál Inspektor Max s Jurajem Kukurou, šestidílný krimi thriller Vzteklina režiséra Tomáše Bařiny, kriminální minisérie ze Sokolova 80. let Svět pod hlavou, na které se scénáristicky podílel novinář Ondřej Štindl, či Most Jana Prušinovského a Petra Kolečka.

Druhou řadou pokračuje seriál Život a doba soudce A. K. II. s Davidem Švehlíkem v roli soudce Adama Klose. O režii se tentokrát podělili čtyři režiséři Robert Sedláček, Bohdan Sláma, Radim Špaček a Petr Marek. Na rozdíl od první řady seriálu bude nyní Adam soudcem trestního práva u Městského soudu v Praze. Už tedy nebude rozhodovat rodinné spory, ale soudit bude zločince a trestné činy.

Dvojice režiséra Jana Prušinovského a scénáristy Petra Kolečka připravuje seriál Most, pojednávající o dvou bratrech, kteří se dlouho neviděli. Jejich setkání proběhne v pořadu Pošta pro tebe, přičemž se vyjeví, že jeden z nich si mezitím nechal změnit pohlaví.

Třináctidílný krimi seriál Inspektor Max představí Juraje Kukuru v roli slovenského kriminalisty, který už léta pracuje pro pražskou kriminálku. „Jde o typ detektivky, ve které je veškerá pozornost soustředěna na ústřední dvojici vyšetřovatelů. Jejich vztahy, vtipné slovní přestřelky i vzájemné krize jsou stejně důležité jako vlastní kriminální případ,“ vysvětluje kreativní producent Jan Lekeš.

Šestidílný krimi seriál Vzteklina je zasazen do šumavského prostředí. „Vzteklina není jen krimi thriller o jedné z nejzákeřnějších nemocí. Je to také příběh o vzteku, který je potřeba každý den držet na uzdě,“ popisuje režisér Tomáš Bařina, který bude natáčet podle scénáře Jana Stehlíka.

Další minisérie s názvem Svět pod hlavou nabídne spletitou kriminální křížovku z prostředí Sokolova 80. let. Jedná se o adaptaci seriálu Life on Mars, který existuje v britské i americké verzi. Na scénáři se podílel novinář Ondřej Štindl, režie se ujal Marek Najbrt s Radimem Špačkem. V hlavní roli kriminalisty se objeví Václav Neužil.

Krev démona z režie Jiřího Stracha bude pokračováním triptychů Ďáblova lest a Ztracená brána s trojicí vyšetřovatelů doktorem Runou, inspektorkou Šímovou a komisařem Sumarou. Tentokrát budou řešit tajemství související s řádem Templářů.

Kriminální zápletka bude tématem také třídílného psychologického dramatu Spravedlnost, kde si hlavní roli vyšetřovatele zahraje Ondřej Vetchý. Režie se ujal Peter Bebjak.

V oblasti dokumentární tvorby Česká televize připravuje dokument Příběh třetí lidské pochodně, v dokumentárním cyklu Příběhy 20. století bude mapovat dramatické osudy a příběhy „obyčejných lidí“ v době husákovské normalizace. Cyklus Vyhnáni po Chartě bude vyprávět příběhy těch, kteří byli po podpisu Charty 77 donuceni k emigraci. Do života světských nahlédne dokument Jauneráci, o české šlechtě bude pojednávat Modrá krev, technaře představí dokument 140 bpm, generaci digitálních domorodců popíše dokument Děti online.

Z oblasti sportu se připravuje dokumentární film Zátopek, historii ostravského klubu přiblíží Baník!!!, docusoap Parta maraton sleduje šest lidí bez atletického zázemí, jejichž společný cíl je pod vedením Miloše Škorpila uběhnout za osm měsíců maraton.

Zábavný pořad Farmářská jízda navštíví starým karavanem české ekofarmy, představeny budou i jednotlivé obory a postupy práce při šetrném hospodaření.

-stk-