ČT vybírá nový seriál ze studentských prací

úterý, 22. března 2016, 07:20 TV MediaGuru

Ze studentského workshopu vybrala několik námětů, na kterých se bude dál pracovat.

Nový seriál České televize by mohl vzejít ze studentských prací, které vznikly v rámci workshopu České televize a vysokých škol  FAMU, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a JAMU. S projektem se spojil scenárista a držitel ceny Emmy Harold Apter, který má na svém kontě například série Walker, Texas Ranger, Ochránce či Star Trek. Studenti měli za úkol pod jeho vedením připravit pilotní scénář nového seriálu České televize. Na scénářích pracovali od podzimu a v pondělí dopoledne prezentovali své práce v České televizi.

Porota ČT pod vedením ředitele vývoje pořadů a programových formátů Jana Maxy původně zamýšlela vybrat jednoho vítěze, jehož námět se rozpracuje a o jehož zařazení do programu ČT rozhodne programová rada. Nakonec si ale ČT vybrala hned pět projektů. Jeden z nich označila jako vítězný, a to scénář nazvaný The Lynching od Radka Hosenseidla, Kláry Jůzové a Kláry Kolářové o sociálních předsudcích k romské menšině z žánru krimi a detektivního seriálu.

Další čtyři projekty pak byly vybrány s tím, že podmínkou k jejich dalšímu setrvání v projektu přípravy nového seriálu je úprava jejich scénářů. Do užšího výběru se tak dostaly např. scénáře dalších seriálů z žánru krimi Hranice od Barbory Nevolníkové, líčící příběh ztracené dívky na slovensko-ukrajinské hranici, či Temné město od Jakuba Votýpky, zaměřující se na příběh nemocného policisty. Pracovat se bude také na příběhu Alchymista od Kateřiny Vašků či Jednooký od Alice Krajčírové.  

O tom, zda se výsledná podoba zvolených námětů nakonec dostane do vysílání České televize, rozhodne programová rada ČT.  "Viděli jsme skvělé nápady. Je ale rozdíl napsat seriál pro americkou kabelovku a seriál pro televizi v malé zemi. Rozdíly si je třeba uvědomit, některé věci jsou těžko realizovatelné," zhodnotil přehlídku nápadů Jan Maxa. "Věřím, že to není vaše poslední setkání s ČT, budeme potřebovat občerstvovat naše řady," řekl studentům generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Prezentace vítězného scénáře The Lynching, foto: Česká televize
Prezentace vítězného scénáře The Lynching, foto: Česká televize
Harold Apter, Petr Dvořák a Jan Maxa, foto: Česká televize
Harold Apter, Petr Dvořák a Jan Maxa, foto: Česká televize

-mav-