Adblocking se projevil v datech, situace se vyřešila

středa, 06. dubna 2016, 16:02 Internet & Mobil MediaGuru

Blokování internetové reklamy stále více ohrožuje provozovatele médií.

Problém tzv. adblockingu, blokace zobrazování internetové reklamy, pocítili v minulém týdnu provozovatelé největších tuzemských online médií. Na konci měsíce března registrovali provozovatelé médií zapojených do měření návštěvnosti českého internetu NetMonitor pokles počtu zobrazených stránek a návštěv.

Jak se zjistilo, důvodem bylo zapsání domény realizátora výzkumu měření Gemius na jeden seznam blokačních pravidel, který využívají některé adblock nástroje. Upravený seznam se rychle rozšířil na uživatele těchto adblock nástrojů. Podle informací MediaGuru.cz se už situaci podařilo vyřešit a data se mají v horizontu několika dní vrátit do normálu. Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR), které je zadavatelem výzkumu NetMonitor, se zároveň snaží přijít s mechanismem, který by do budoucna podobné situace řešil. A to i přesto, že je lze obtížně předvídat.

Znovu se ale ukazuje, že provozovatele online médií blokování reklamy významně ohrožuje. Poklesy v počtu page views se kvůli zmíněnému problému projevily až o desetinu, u některých médií o více než třetinu. O tolik impresí se tak snížil oficiální výkon daných médií, podle kterého se potom zpeněžuje onlinová reklama. Vzhledem k stupňujícímu se využívání adblockingu se provozovatelé budou muset vážněji zabývat otázkou financování, např. v podobě zpoplatněného obsahu.

O tématu adblockingu se bude diskutovat také na letošní konferenci Internet Advertising Conference (IAC), která se koná v úterý 12. dubna 2016.

-mav-