Gallo: Ve VLP se pustíme do datové žurnalistiky

pátek, 01. dubna 2016, 07:30 Tisk MediaGuru

Datová žurnalistika je v Česku zatím výjimkou, věnovat se jí chce vydavatelství VLP.

Datová žurnalistika, novinařina, jež k tvorbě obsahu využívá velké množství numerických dat, je v české mediální krajině zatím výjimkou. V minoulosti se jí věnovala Economia, v současnosti s ní pracuje Český rozhlas, kterému data a analýzy zpracovává skupina Samizdat. Zpracování vybraných témat na základě datové analytiky se věnuje také projekt Česko v datech, za nímž stojí agentura Dark Side. Využít ji hodlá rovněž vydavatelství Vltava-Labe-Press, uvedl na čtvrteční konferenci Multichannel Data & Trendy Roman Gallo.

„Žádné z velkých médií se datové žurnalistice zatím příliš nevěnuje. Odráží to smutný trend – nevíru v obsah. Ve chvíli, kdy klesají médiím prodeje, odpovědí není investice do obsahu, ale propouštění a zužování redakcí,“ řekl Roman Gallo. „Pokud by médiím šlo o kvalitní obsah, nemáme na poli datové žurnalistiky tolik prostoru,“ dodal Dominik Hrodek z agentury Dark Side. Podle nich má datová žurnalistika potenciál médiím pomoci přilákat čtenáře, navíc ani kapacitně náročná – pro zpracování dat stačí údajně jen dva až tři analytici.

Ve dohledné době plánuje vydavatelství Vltava-Labe-Press zařazení datové žurnalistiky do tvorby obsahu. „Datová žurnalistika a vizualizovaný obsah by měl doprovázet obsah našeho Deníku od první do poslední stránky. Pracovat bude na tom interní tým, spolupracovat ale budeme i s externími subjekty, jako je již zmíněné Česko v datech,“ přiblížil Roman Gallo.

Datová žurnalistika je přitom v řadě médií značně využívána, a to zejména pro vysvětlování důvodů, příčin či procesů toho, co se děje. „Je schopna poskytnout přesné a daty podložené vysvětlení místo subjektivního podávání,“ vysvětlil Gallo. Příkladem může být analýza voličského spektra Kotlebovy strany, kterou připravil Denník N, nebo sledování ilegálních migrantů na území České republiky na stránkách Českého rozhlasu. Organizace Global Editors Network v této oblasti dokonce uděluje i každoročně ocenění Data Journalism Awards. Loňským oceněným projektem byla interaktivní vizualizace boje proti infekčním onemocněním ve 20. století, které připravil The Wall Street Journal.

-stk-