Seznam rozšíří programatický prodej i na video

úterý, 12. dubna 2016, 14:00 Internet & Mobil MediaGuru

Přínos programatické reklamy se na celkovém obratu Seznam.cz zvyšuje.

Internetová jednička Seznam.cz rozšíří možnosti programatického prodeje reklamy. V současnosti připravuje spouštění tzv. firstlook programatic. Pro inzerenty se tak rozšíří možnosti využití reklamního prostoru na serverech Seznam.cz. Zároveň dojde i ke spuštění programatického videa, uvedl na úterní konferenci Internet Advertising Conference 2016 (IAC) Ondřej Krišica, manažer Skliku ze společnosti Seznam.cz. Programatické video má být uvedeno během příštího měsíce, další obsahové weby Seznam.cz mají následovat v létě.

Programatický nákup ve struktuře online prodeje Seznamu výrazně roste. Nárůst v loňském roce měl na bannerech Skliku představovat meziročně 300 %, forma RTB prodeje (real time bidding) se měla meziročně zvýšit o 400 %. „Z hlediska obratu představuje programatic 15 % v hlavní sezóně a 28 % ve slabé inzertní sezóně,“ popsal publiku na IAC Ondřej Krišica. V prvním letošním čtvrtletí se tak podíl na obratu přiblížil k 30 procentům.

I to má být důvodem, proč chce Seznam.cz programatický prodej reklamy dále rozvíjet. „Otvíráme prostor z toho důvodu, že vidíme na trhu velkou poptávku. Můžeme rozvíjet další produkty,“ dodal s tím, že ale největší podíl na prodeji Seznam.cz má stále garantovaný přímý prodej.

Struktura prodeje internetové reklamy Seznam.cz, zdroj: prezentace IAC 2016.
Struktura prodeje internetové reklamy Seznam.cz, zdroj: prezentace IAC 2016.

Programatický prodej podle Seznamu přináší zdravou konkurenci pro přímý prodej, zároveň pomáhá tvořit efektivní aukci, snižuje administrativu na kampaně, učí klienty využívat cílenou reklamu a tvoří základní cenu reklamního prostoru. Další rozvoj pak spatřuje v prodeji nativní reklamy (textových formátů) právě formou programatiku.

Seznam.cz se o programatický prodej začal zajímat v roce 2014, výraznější aktivity pak rozvíjel o rok později. Rok 2016 má být rokem rozvoje premium programatic a zapojení nativní reklamy do programatického prodeje.

-mav-