SR: Velká rádia se nevyhnou vysílání domácí hudby

středa, 13. dubna 2016, 06:53 Aktuality, Slovensko MediaGuru

Většina nejposlouchanějších rozhlasových stanic na Slovensku nezískala výjimku z dodržování pravidla o minimálním podílu slovenských skladeb ve vysílání, které vstoupilo v platnost na začátku dubna. Rada pro vysílání a retransmisi zamítla kromě jiných i žádost Rádia Expres, které je jedničkou na trhu. Vyplývá to z informací, které dnes novinářům řekl předseda licenční rady Miloš Mistrík.

Soukromé rozhlasové stanice v zemi pod Tatrami musejí pod hrozbou pokut vyčlenit na slovenskou hudbu minimálně 20 procent a od roku 2017 alespoň čtvrtinu z času odvysílaných písniček. Pro veřejnoprávní rozhlas byl stanoven ještě vyšší limit. Provozovatelé rádií také musejí alespoň pětinu z vymezeného času na slovenskou hudbu vyhradit produkci mladší pět let.

Žádosti o výjimku podalo 16 rozhlasových stanic, polovině z nich licenční rada vyhověla v plné míře, další dvě stanice získaly výjimku z dodržování povinného podílu nové slovenské hudby ve vysílání. Výjimky budou platit pouze do konce letošního roku. Podle zákona může je rada udělí pouze v případě, že dodržení kvót není možné s ohledem na zaměření rádií. Výjimku dostaly například stanice, které vysílají hlavně rockovou hudbu.

Naopak, kromě Rádia Expres neuspěla se svými žádostmi ani trojka na trhu, Fun rádio stejně jako pátá nejposlouchanější rozhlasová stanice Europa 2.

"Rada odpovědně posuzovala návrhy. Všechna rádia byla pozvána na jednání, měli jsme jich mnoho," řekl Mistrík. Rozhodnutí rady lze napadnout u soudu.

Soukromé rozhlasové stanice stanovení limitů už dříve kritizovaly a označily je za zásah do podnikání. Tvrdily, že kvóty jsou na možnosti slovenské hudební scény nastaveny moc vysoko.

Limity platí na hlavní vysílací čas, a to od šesté hodiny ranní do půlnoci. Rádia tak nebudou moci obcházet zákon vysíláním slovenských skladeb v noci.

Stanovení kvót dlouhodobě prosazoval například známý zpěvák a lídr kapely Elán Jožo Ráž. Vyšší podíl slovenské produkce v rozhlasovém vysílání zvýší příjmy slovenských hudebníků, kteří za odvysílaní písně dostávají peníze. Za slovenské hudební dílo je považována nejen píseň ve slovenštině, ale také produkce, jejíž alespoň jeden autor hudby nebo textu má nebo měl trvalý pobyt na Slovensku.

-čtk-