ČT získala práva na olympiádu do roku 2020

pondělí, 09. května 2016, 15:28 TV MediaGuru

Česká televize se dohodla s Discovery, olympiádu bude vysílat minimálně do roku 2020.

Česká televize bude vysílat olympijské hry minimálně do roku 2020. Dohodla se na tom s provozovatelem placených kanálů Eurosport, společností Discovery Communications, která se stala majitelem veškerých práv pro celou Evropu na následujících osm let.

„Divákům můžeme garantovat plnohodnotné celodenní vysílání olympijských her na programu ČT sport zejména s důrazem na účast českých sportovců. Tedy to, co by zahraniční vysílatel garantovat nikdy nemohl,“ popisuje generální ředitel České televize Petr Dvořák. 

Česká televize vysílá olympijské hry od roku 1956. Po BBC ve Velké Británii, NOS v Nizozemí a YLE ve Finsku je čtvrtou stanicí, která se s novým majitelem vysílacích práv dohodla. „Naší snahou je uzavírat moderně pojatá partnerství v celém regionu, abychom zajistili, že olympijské hry zůstanou dostupné co nejširšímu publiku,“ vysvětluje Kasia Kieli, prezidentka společnosti Discovery Networks v regionu střední a východní Evropy, Blízkého východ u a Afriky, a dodává: „Přiblížili jsme se o další krok k našemu cíli poskytovat větší rozsah olympijského vysílání na více typech obrazovek než dříve.“

Veřejnoprávní televize získala od společnosti Discovery Communications podlicenci zahrnující výhradní práva k volně šířenému vysílání z olympijských her v Pchjongjangu v roce 2018 a Tokiu v roce 2020 na jednom kanálu. Sublicenční balíček zahrnuje také práva k digitální podobě obsahu, který bude ČT vysílat na svém kanálu.

„Mám radost, že se nám podařilo pro diváky vysílání z olympijských her zajistit. Není ale možné zastírat, že prodej veškerých práv od Mezinárodního olympijského výboru soukromé společnosti byl zásadní ranou pro celoevropský televizní trh. V oblasti sportovních práv se situace v posledních letech mění rychle, jejich ceny stoupají na hodnoty, které se ještě před několika lety zdály zcela nereálné. Je to stav, na který musí reagovat všichni vysílatelé, i Česká televize. A přestože se nám podařilo od společnosti Discovery Communications získat práva na vysílání olympijských her levněji oproti jejímu původnímu návrhu, budeme muset v oblasti sportovního vysílání hledat nové úspory,“ doplňuje Jiří Ponikelský, výkonný ředitel ČT sport.

Společnost Discovery Communications získala od Mezinárodního olympijského výboru vysílací práva na olympijské hry v letech 2018–2024 pro Evropu včetně České republiky loni v červnu za 1,3 miliardy eur (35,4 miliardy korun). Na nejbližší olympijské hry, které se budou konat letos v Riu de Janeiro, se uzavřená dohoda nevztahuje. Z Brazílie bude olympijské hry na českém území vysílat Česká televize na volně šiřitelných kanálech a Nova na placených.

-stk-