Seznam.cz investuje do obsahu, staví vlastní redakci

úterý, 10. května 2016, 00:15 Internet & Mobil MediaGuru

Tuzemská internetová jednička se intenzivněji pouští do tvorby vlastního obsahu.

Významnou strategickou změnu oznámila společnost Seznam.cz. Vedle rozvoje videoserveru Stream.cz začne rozvíjet i další vlastní redakční obsah. Od svého současného dodavatele Hanbury Ventures přebírá redakci serveru Proženy.cz. Ta spolu s redakcí internetové televize Stream.cz bude tvořit základ nového obsahového oddělení firmy, v jehož čele stojí přímo generální ředitel společnosti Pavel Zima (na titulní fotografii). Ambice Seznamu jsou ale vyšší, firma začala stavět vlastní redakci, která se má podílet na tvorbě vlastních video zpráv.

Nová redakce má tak doplnit obsah, který pro své obsahové servery (Novinky.cz, Sport.cz, Super.cz) získává Seznam.cz od společnosti Borgis, ve které Seznam.cz vlastní třetinový podíl. „Náš dlouhodobý směr je jasný, chceme se víc věnovat obsahu. Část zpravodajství si chceme dělat sami,“ zdůvodnil novinářům Pavel Zima krok, kterým se Seznam významněji pouští do přípravy vlastního obsahu.

Rozhodnutí o vybudování vlastní redakce ale nemá mít vliv na stávající spolupráci s Borgisem. „V Borgisu o našem záměru vědí a určitě nesouvisí s tím, že bychom nebyli s naší spoluprací spokojeni. Část obsahu ale chceme víc ovlivňovat. Chceme stavět na naší nezávislosti a apolitičnosti a myslíme si, že máme šanci na mediálním trhu uspět,“ popsal Zima.

Redakce serveru Proženy.cz se do prostor sídla Seznamu na pražském Smíchově přestěhuje letos v létě. Mělo by jít o 10-15 lidí. Vedle toho začne vznikat nová redakce, jejíž činnost se zaměří především na tvorbu video zpravodajství. Její vznik má na starosti Pavel Zima. Celkový počet redaktorů může být až dvojnásobný. „Na konceptu zpravodajství teď pracujeme. Mým úkolem je sestavit kvalitní tým a získat pro spolupráci na obsahu zajímavé profesionály,“ uvedl Zima. Seznam.cz zatím nepřibližuje detaily připravovaného video zpravodajství, teprve na něm začíná pracovat. První výstupy by mohly být viditelné letos v létě. Mělo by jít o vlastní zpravodajské relace umísťované na home page Seznamu.

Server Proženy.cz patří společnosti Seznam.cz od roku 1996. Obsah ale Seznamu dosud dodávala firma Hanbury Ventures. Od letošního léta bude tato redakce součástí Seznamu. Na přípravě videoserveru Stream.cz se interně podílí deset lidí a dalších několik desítek externistů. Tyto redakce budou společně se vznikající zpravodajskou redakcí tvořit vlastní obsah pro tuzemskou internetovou jedničku.

-mav-