Do programatiku v HbbTV se zapojí i videoreklama

pátek, 10. června 2016, 09:00 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Instream video se začne nabízet i v programatickém nákupu reklamy v televizním vysílání.

V rámci programatického prodeje reklamy na platformě hybridního TV vysílání (HbbTV) se rozšíří počet formátů, které budou mít zadavatelé k dispozici. Výhledově se totiž nabídka obohatí o videospoty, tzn., že videoreklamu bude možné v hybridním vysílání nakupovat programaticky. O vstupu videoreklamy do programatického prodeje se mluvilo na úterní konferenci Nová éra programatické reklamy, kterou uspořádala společnost Adform.

„Prodej videospotů v programatiku by měl začít v řádu několika týdnů,“ avizoval Lukáš Hnilička, CEO společnosti Hybrid. Videoreklama v HbbTV se má chovat stejně jako na internetu, je vložena do jakéhokoliv streamu.

Společnost R2B2 začne nový instream video formát v HbbTV nabízet pod názvem Switchroll. „V tomto roce jej spustíme pro RTB,“ potvrdil MediaGuru.cz  Stanislav Mottl, sales manager R2B2 s tím, že formát se objeví ve dvou variantách – bez prokliku na microsite a s proklikem na microsite.

V současnosti je hlavním využívaným formátem pro programatický prodej v HbbTV banner 750x100 px (viz titulní foto), který se zobrazuje okamžitě při vstupu diváka na daný televizní kanál. Jednou z hlavních výhod HbbTV formátu má být možnost cílení na vybrané lokality nebo publikum či možnost reagovat na výsledky kampaně v reálném čase.

Vedle instream videa se také očekává, že se do programatického TV prodeje přidá formát brandingu vysílání, který je vizuálně podobný webovému brandingu. Do budoucna se také nabízí propojení se sociálními sítěmi.

Velikost inventory pro programatický prodej reklamy v televizním vysílání má v současnosti představovat v Česku 50 mil. impresí. Vyprodanost je odhadována na 30-50 %. Do programatického prodeje reklamy v televizním vysílání jsou zapojeny kanály Óčko a kanály ze skupiny Prima.

-mav-