Internet: Jen z mobilů a tabletů přijde přes 250 tis. RU

čtvrtek, 23. června 2016, 10:45 Internet & Mobil MediaGuru

Exkluzivně mobilní návštěvnost českého internetu se v letošním roce mírně zvyšuje.

Velikost internetové populace v Česku představovala v letošním květnu 6,99 mil. uživatelů. Drtivá většina této populace (6,7 mil.) přistupuje na internet z klasických počítačů nebo notebooků. Návštěvnost z mobilních telefonů a z tabletů tvoří v případě mobilů přes 3,2 mil. uživatelů a z tabletů 1,43 mil. uživatelů. Zajímavý údaj přináší výzkum českého internetu NetMonitor v případě návštěvnosti uživatelů, kteří pro přístup využívají jen mobil nebo tablet. Velikost exkluzivně mobilní populace, která nechodí na internet z PC, představuje přes 250 tis. uživatelů, ukazují květnová data.

Velikost internetové populace (10+), květen 2016

Zdroj: NetMonitor - SPIR - Gemius, Květen 2016
Zdroj: NetMonitor - SPIR - Gemius, Květen 2016

Od začátku letošního roku se exkluzivně mobilní návštěvnost českého internetu mírně zvýšila a překročila zmiňovanou úroveň 260 tis. reálných uživatelů.

Vývoj exkluzivně mobilní návštěvnosti českého internetu, I-V/2016

Zdroj: NetMonitor - SPIR - Gemius, leden - květen 2016
Zdroj: NetMonitor - SPIR - Gemius, leden - květen 2016

Pořadí serverů, které se vyznačují nejvyšší návštěvností z mobilních telefonů a z tabletů, se na prvních místech nemění. Z hlediska počtu reálných uživatelů patří k nejnavštěvovanějším stránkám z mobilních zařízení Seznam.cz, iDnes.cz a Novinky.cz, což kopíruje celkové výsledky návštěvnosti. V níže uvedeném srovnání ale nejde o exkluzivně mobilní návštěvnost.

TOP 10 serverů z mobilních zařízení podle počtu návštěvníků

Zdroj: NetMonitor - SPIR - Gemius, květen 2016
Zdroj: NetMonitor - SPIR - Gemius, květen 2016

-mav-