CNC po akvizici titulů MF atakuje hranici 4 mil. čtenářů

středa, 20. července 2016, 11:00 Tisk MediaGuru

Křetínského a Tkáčova společnost CNC odskočí díky akvizici titulů MF na čele žebříčku čtenosti.

Díky akvizici větší části titulů vydavatelství Mladá fronta si společnost Czech News Center (CNC) polepší ve výsledcích čtenosti a zvýrazní svoji pozici největšího tuzemského vydavatelství z pohledu čtenářského zásahu. CNC je už teď největším vydavatelem z hlediska počtu čtenářů, které svými tituly oslovuje. Podle dat výzkumu čtenosti Media projekt činí aktuální dosah Czech News Center na čtenářském trhu tištěných titulů 3,4 mil. čtenářů (čtenost na vydání). Před druhou skupinou Vltava-Labe-Press (ze které nově vzniká Vltava Labe Media) má náskok 650 tis. čtenářů.

CNC, která přes svoji společnost CN Invest získala většinu tištěných a internetových titulů vydavatelství Mladá fronta, si v celkovém postavení mezi tuzemskými vydavateli polepší. Souhrnná čtenost vydavatelství Mladá fronta představuje 760 tis. čtenářů na vydání. Údaj se vztahuje ke všem titulům MF, jejichž čtenost je měřená výzkumem Media projekt. Vzhledem k tomu, že v Mladé frontě zůstávají ekonomické tituly Euro a Profit, je i po odečtení těchto titulů (resp. týdeníku Euro, magazín Profit se ve výsledcích Media projektu nevyskytuje) souhrnná čtenost Mladé fronty na úrovni 700 tis. čtenářů. Přihlédneme-li k možným překryvům, lze i tak odhadovat, že CNC si díky akvizici Mladé fronty polepší zhruba na úroveň 4 mil. čtenářů na vydání, čímž na druhou Vltava-Labe-Press získá náskok více než milionu čtenářů.

Odhadovaná čtenost titulů CNC a MF (bez týdeníku Euro)

Zdroj: Media projekt, 1.10. 2015-31.3. 2016, SKMO, Unie vydavatelů, Median, Stem/Mark, čtenost na vydání
Zdroj: Media projekt, 1.10. 2015-31.3. 2016, SKMO, Unie vydavatelů, Median, Stem/Mark     čtenost na vydání

Podíl Czech News Center by se tak mohl zvýšit k cca 25 %. Zatím jde ale jen o odhad kumulované čtenosti, na přesnější údaje bude třeba vyčkat nových dat výzkumu Media projekt. Další akvizice na tiskovém trhu ale vede k větší koncentraci podílů největších vlastníků. Podíl pěti největších vlastníků z pohledu počtu oslovených čtenářů se už začíná blížit k hranici 80 %.

Odhad podílu vydavatelů po akvizici titulů MF společností CNC

Zdroj: Media projekt, 1.10. 2015-31.3. 2016, SKMO, Unie vydavatelů, Median, Stem/Mark, čtenost na vydání Zdroj: Media projekt, 1.10. 2015-31.3. 2016, SKMO, Unie vydavatelů, Median, Stem/Mark
Zdroj: Media projekt, 1.10. 2015-31.3. 2016, SKMO, Unie vydavatelů, Median, Stem/Mark

-mav-