ČT odvysílá dánský politicko-mediální seriál Borgen

sobota, 30. července 2016, 11:00 TV MediaGuru

ČT odvysílá několik oceňovaných zahraničních seriálů, mezi nimi i seriál Vláda.

Novinkou ve vysílání České televize se příští rok stane jeden z nejvýraznějších evropských seriálových počinů o politice a její provázanosti se světem médií Vláda (Borgen). Drama o cestě charismatické političky Birgitte Nyborg na post premiérky Dánska získalo mnoho ocenění, včetně ceny britské televizní akademie.

Politický podkres má také diváky a kritikou oceňovaný špionážní seriál Ve jménu vlasti (Homeland). Čtvrtá řada tohoto kultovního seriálu sleduje agentku Carrie Mathisonovou, která je nově šéfkou stanice CIA v Afghánistánu. Dílo tvůrců Howarda Gordona a Alexe Gansy vzniklo podle izraelské předlohy Hatufim (Unesení).

Čtvrtou řadou se vrací i výpravný retro seriál Pan Selfridge, který líčí vzestupy a pády majitele prvního velkého obchodního domu v Londýně na počátku 20. století. ČT nabídne i poslední, šestou řadu seriálu britské stanice ITV Panství Downton.

Ze seriálu Ve jménu vlasti (Homeland), foto: Česká televize
Ze seriálu Ve jménu vlasti (Homeland), foto: Česká televize

„Pro vysílání České televize se snažíme vybírat to nejzajímavější, co se na poli soudobé televizní produkce děje. Ve jménu vlasti, Panství Downton, Vláda nebo Pan Selfridge jsou výjimečné projekty, nezřídka ověnčené profesními i fanouškovskými cenami. Už během prvního uvedení se z nich stávaly kultovní počiny. A přestože pokračují již několikátou sérií, na kvalitě neztrácejí. Jako celek odpovídají oblastem dnešního diváckého zájmu všude v Evropě, což jsou politická dramata, krimi a také historické a výpravné ságy,“ uvedl ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Zahraniční produkcí je rovněž německý dvoudílný film podle oceňovaného románu Uweho Tellkampa Věž. Příběh popisující rok 1982 a okruh rodiny a přátel drážďanského chirurga Richarda Hoffmanna ukazuje, že každodenní nekonfliktní život v totalitě je pouhou iluzí, která nemůže trvat věčně.

Do minulosti se vrací i německo-norské drama Dva životy, jenž vypráví příběh Katherine, která žije spokojeně se svou rodinou v Norsku, ale s pádem Berlínské zdi se na povrch dostává i její dětství v Německu.

-mav-