Twitter nabízí přenosy z významných akcí v HD

pondělí, 18. července 2016, 14:00 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Nová mediální partnerství pro své živé videopřenosy navazuje kromě Facebooku také Twitter.

Politika, byznys, sport. Pro všechny lidi se zájmem o tyto oblasti se Twitter snaží stát o něco zajímavější platformou, spoléhá přitom na stále prosazovanější formát přímých přenosů. Jejich podobu a fungování sociální síť s více než 300 miliony uživatelů odhalila při příležitosti nedávno skončeného Wimbledonu, jehož průběh Twitter ve spolupráci se stanicí ESPN vysílal. Slavný tenisový turnaj se stal současně první událostí, kterou daná sociální síť přenášela živě ve vysokém rozlišení. Diváci-uživatelé si tak mohli užívat podívanou srovnatelnou s televizní obrazovkou. Celý zážitek chtěl Twitter ještě povýšit tím, že vedle videa umístil panel s relevantními tweety.

Ze sledování se tak stává svým způsobem komunitní záležitost, i kdyby seděl člověk před obrazovkou zcela sám. „Šlo však o extrémně předčasnou a nehotovou zkoušku. Než dosáhneme finální podoby živých přenosů, ještě uděláme  mnoho změn a vylepšení,“ dodává pro server Adweek mluvčí Twitteru. Server s ohledem na řečenou „nehotovost“ přenosů z Wimbledonu připomíná, že mezi výpisem tweetů například chyběly ty promované. Je proto pravděpodobné, že Twitter se bude nakonec snažit do těchto mediálních událostí vhodně zapojit i reklamu.

Sociální síť má mnoho dalších příležitostí, jak tento videoformát dál zkoušet a rozvíjet. Podobným způsobem jako Wimbledon hodlá Twitter uživatelům zprostředkovat i blížící se celonárodní stranické sjezdy dvou hlavních amerických politických stran, kde dojde ke konečné selekci kandidátů na souboj o prezidentskou funkci. I při této příležitosti plánuje Twitter spolupracovat s televizním partnerem, tentokrát s kanálem CBSN. Finanční ředitel Twitter Anthony Noto věří, že firma „nabízí lidem po celém světě ten nejlepší způsob, jak zažít demokratický proces v akci“. Tím však výčet nových partnerství pro živé přenosy nekončí.

Twitter myslel i na ty uživatele, které zajímá více byznys než politika a sport. Na podzim jim proto zprostředkuje také pravidelná vysilání tří pořadů z televizní produkce agentury Bloomberg, konkrétně jde o Bloomberg West, What'd You Miss? a With All Due Respect.

Rámec této spolupráce je zajímavý také tím, že počítá s dělením zisku z reklamy. Osoba obeznámená s dohodou webu Mashable sdělila, že obě firmy si rozdělí příjmy z pre-rollů i reklam během vysílání, které by mohly připomínat standardní půlminutový televizní klip. Na rozdíl od Facebooku by se tak mohlo Twitteru podařit tento druh vysílání solidně monetizovat. Zvlášť důležitě tento fakt zní v kontextu toho, že live video se pro sítě stává stále důležitějším prvkem. Facebook nedávno podepsal smlouvu s vybranými mediálními domy a celebritami, která má největší sociální síti zajistit exkluzivní vysílání. Firma současně přiznala, že stále hledá ideální způsob, jak tato videa zpeněžit.

-jav-