Videoreklamy začne přehrávat i Pinterest

pátek, 19. srpna 2016, 08:15 Internet & Mobil MediaGuru

Pinterest se k videu výrazněji přiklání až nyní, firmám slibuje více reklamního prostoru než konkurence.

Sociální síť Pinterest, která shromažďuje zejména velké množství tipů a inspirace ke zvelebení domova, nabízí vedle sponzorovaných příspěvků (pinů) nový reklamní formát v podobě videa. Přestože v porovnání s ostatními síťovými médii nastává u Pinterestu výraznější "příklon k videu" teprve nyní, zadavatelům slibuje bohatší možnosti prezentace. Dostanou totiž trochu větší šanci zaujmout uživatele během toho, co si lidé prohlížejí kanál příspěvků. Stejně jako třeba v případě Facebooku se video začne automaticky přehrávat s vypnutým zvukem, Pinterest ale místo celého klipu přehrává jen několik málo nejzajímavějších scén, jež mají co nejvíce vyzdvihnout a vystihnout smysl a obsah videa. To, jaké záběry tvůrci zvolí, ale zůstává na nich. „Tvůrce kampaní to donutí uvažovat v daleko kratším časovém rámci o tom, jaké poselství chtějí šířit a jak to činit co možná nejpřímočařeji," uvedl pro web Adweek Torrey Taralli z digitální agentury Fetch.

Firma navíc zadavatelům dává speciální prostor pod každým přehrávaným videem, kde se může zobrazovat řada vybraných souvisejících "pinů" (featured pins) podle jejich uvážení. „To, co po nás marketéři chtěli, bylo v podstatě video s nějakým prvkem navíc. Myslíme si, že přesně toto sekce vybraných pinů pod jednotlivými klipy splňuje," dodal pro Techcrunch produktový manažer Pinterestu Mike Bidgoli. Nabízí se tedy využití videa například ve spojení s příspěvky, které umožňují propagovaný produkt rovnou i zakoupit. Za navolení souvisejících pinů firmy neplatí nic navíc, některé zadavatele ale může mírně zarazit skutečnost, že v případě videoreklamy na Pinterestu neplatí za počet zhlédnutí, nýbrž za pouhé její zobrazení. Nákup řečeného marketingového prostoru navíc v současnosti neprobíhá programaticky. S částečnou nehotovostí také souvisí to, že se zatím videoreklama nezobrazuje mimo území Spojených států a Velké Británie. Postupem času se ovšem má rozšířit jak do jiných států, tak na další technologická zařízení. Nyní jsou klipy dostupné jen pro mobilní zařízení, která nicméně tvoří přes 80 procent uživatelského provozu na Pinterestu. V budoucnu se s nimi ale setkají i uživatelé na stolních počítačích, stejně jako se až postupem času mohli při prohlížení Pinterestu setkat se zmíněnými nákupními piny.

Řečená sociální síť nicméně spoléhá na to, že velké množství zadavatelů přiláká díky své zajímavé pověsti – její produktový manažer Mike Bidgoli se znovu odvolává  na marketingový průzkum, podle kterého uživatelé Pinterestu vnímají tuto sociální síť mnohem silněji než její konkurenci jako ideální místo pro internetové nakupování. 55 procent respondentů uvedlo, že na Pinterest nahlíží jako na nákupní platformu, zatímco o ostatních sítích to prohlásilo jen dvanáct procent dotazovaných.

-jav-