Facebook nadhodnocoval čas strávený s videem

pátek, 23. září 2016, 13:47 Internet & Mobil MediaGuru

Facebook chybně počítal čas sledování videí, chyba se má týkat posledních dvou let.

Sociální síť Facebook přiznala, že ve svých statistikách inzerentům nadhodnocovala průměrný čas, který uživatelé stráví sledováním videí. "Nedávno jsme zjistili rozpor mezi definicí průměrné délky zhlédnutí videa a jeho výpočtem," sdělil Facebook ve svém postu. Zdůvodnil, že chyba nastala nezapočítáním videí, jejichž sledovanost byla kratší než tři vteřiny. Facebook uvedl, že průměrnou dobu zhlédnutí videa počítal jako poměr celkového stráveného času sledování videa k počtu lidí, kteří video sledovali jen tři vteřiny a déle. Do výpočtu tak nezahrnul uživatele s kratším sledováním videí.

Podle online vydání deníku The Walt Street Journal se nadhodnocení času sledování videí vztahuje k posledním dvěma rokům. Špatný výpočet měl údajně způsobit nadhodnocení času o 60-80 %.  

Facebook informoval, že přišel s opravnou metrikou a chybu odstranil. “Chyba byla odstraněna a neovlivnila fakturace. Upozornili jsme všechny naše partnery," uvedl. Novou metriku (Video Average Watch Time) počítá jako poměr celkového odsledovaného času videa k celkovému počtu video přehrání. Zahrnuje přehrání, která se spouštějí automaticky a kliknutím.

Zatím není jasné, jak na situaci zareagují mediální agentury a klienti, kteří si vyžádali další informace.

Podle Bloombergu klesly v reakci na toto oznámení akcie Facebooku o 1,5 %.

Největší sociální síť s počtem 1,7 mld. uživatelů dlouhodobě staví video do centra své strategie. Strmý nárůst mobilní inzerce je tažen právě silnou poptávkou po video spotech. Mark Zuckerberg, CEO společnosti, v červenci řekl, že jeho záměrem je, aby se Facebook do budoucna primárně orientoval na video a razí proto strategii "video-first", píše Bloomberg.

-mav-