Google rozdělí vyhledávání na mobilní a desktopové

pátek, 14. října 2016, 17:54 Internet & Mobil MediaGuru

Google spustí oddělené vyhledávání pro mobilní zařízení a počítače.

Internetový gigant již loni oznámil, že experimentuje s oddělením vyhledávání pro mobilní zařízení a „běžné“ počítače. Webmaster trends analyst Googlu Gary Illyes ve čtvrtek na konferenci digitálního marketingu Pubcon v Las Vegas prozradil, že celosvětová vyhledávací jednička se rozhodla spustit oddělený mobilní index i jako ostrou verzi. Současný index zůstane v nezměněné podobě a mobilní index nazývaný „Mobile First Indexing“ bude zcela nový, zaměřený čistě na přenosná zařízení.

„V současnosti, kdy je již přes 80 % výsledků ve vyhledávání označeno jako mobile-friendly a vyhledávání bylo zadáno z mobilního zařízení, nedává Googlu smysl, aby se zobrazovaly výsledky postavené na desktopovém indexu,“ citují stránky konference Illyesův příspěvek. 

Detaily neprozradil, nicméně v příštích měsících můžeme očekávat spuštění mobilního indexu, který navíc bude pro Google primární. Bude tedy aktualizován častěji než stávající – čerstvý obsah se tak do výsledků a tím i k uživatelům dostane rychleji.

„Už v současnosti je optimalizace webu pro mobilní zařízení jedním z klíčových prvků pro dobrou pozici ve vyhledávání. Tímto krokem budou neoptimalizované weby odsunuty na druhou kolej a každý, kdo to myslí s on-line marketingem vážně, musí tento krok Googlu reflektovat,“ soudí SEO specialista agentury Omnicom Media Group Michal Šroubek.

-smr-