Nova Sport vsadila i na nově se rozvíjející sporty

čtvrtek, 06. října 2016, 11:00 TV Martina Vojtěchovská

Zavedení druhého sportovního kanálu otevřelo dveře k multidimenzi, říká Dušan Mendel.

Stanice Nova Sport letos poprvé vysílaly přenosy z Letních olympijských her v Riu. Jak olympijské vysílání zpětně hodnotíte?

Hodnotíme ho velmi dobře, díky kvalitním komentátorům a obsahu máme pozitivní reakce expertů i fanoušků. Nejlepším momentům z Olympiády jsme se věnovali také ve zpravodajství – ve Snídani s Novou a ve Sportovních novinách.

Jak moc obtížné je postavit olympijské vysílání, když víte, že veřejnoprávní televize má s takovým vysíláním dlouholeté zkušenosti? Jakou strategii jste zvolili?

Rozhodli jsme se vysílat především sporty, kterým se na stanicích Nova Sport věnujeme dlouhodobě. Přenosy jsme nabídli divákům v celé délce, bez přepínání a tato strategie se nám velmi osvědčila.

Stanice Nova Sport jsou placenými kanály a nejsou tedy v elektronickém měření televizní sledovanosti. Jakým způsobem sledovanost vyhodnocujete?

Řídíme se především počtem předplatitelů v České a Slovenské republice. Potěšil nás i nedávný průzkum povědomí o značce, popularita Nova Sport 1 i Nova Sport 2 je velmi vysoko a jde stále nahoru.

Konkurence mezi sportovními stanicemi se zvyšuje, snaží se i noví hráči. Na jakém programu jste se rozhodli postavit podzimní vysílání?

Zahájila fotbalová Evropská liga, kde máme druhou a další volby (první volbu má Česká televize, pozn. red.), což je vzhledem k účasti Sparty, Plzně a Liberce velmi atraktivní program. Vysíláme minimálně čtyři zápasy z každého kola. Čekají nás NHL a NBA. Z NHL přineseme dvojnásobnou porci, tedy 15 zápasů týdně. Do NBA se letos zapojuje další Čech, Tomáš Satoranský, což zájem diváků ještě zvýší. K podzimním stálicím patří také Moto GP, ragby nebo šipkařské soutěže.

Už je to rok, co odstartoval kanál Nova Sport 2. To si vyžádalo i programovou úpravu stanice Nova Sport 1. Jak jste s profilací a s vývojem kanálů Nova Sport 1 a Nova Sport 2 spokojeni?

Nova Sport má na trhu pevnou pozici a spuštěním Nova Sport 2 jsme značku ještě posílili. Zároveň nám zavedení druhého kanálu otevřelo možnosti pro vysílání v multidimenzi, což je případ Wimbledonu nebo Evropské ligy.

Na Nova Sport 1 jsme ponechali mainstreamové sporty – tenis nebo NHL. Na nový kanál jsme zařadili sporty, které jsou populární v zahraničí – šipky, ragby nebo bojové zápasy UFC. O zápasy UFC je především u mladých obrovský zájem.

Jak to vypadá se sportovním obsahem, je stále z čeho vybírat?

Sport je fenomén a má neopakovatelné kouzlo, že se děje něco právě teď. Proto mají diváci o sportovní obsah velký zájem. A ukazuje se, že v Česku už není jen fotbal, hokej nebo tenis. Nabídli jsme UFC a šipky, a funguje to skvěle. Už teď mám v hlavě další sporty, které budou pro české sportovní fanoušky zajímavé.

Nejpopulárnějším českým sportem je fotbal. Fotbalová práva na tuzemskou nejvyšší soutěž se ale momentálně dělí mezi O2 TV a Českou televizi. Chcete se pustit do souboje o tato práva?

Z fotbalu nabízíme Evropskou ligu, FA Cup, Football League Cup nebo jihoamerický šampionát. V těchto soutěžích se utkávají světoznámé týmy. Momentálně o české lize neuvažujeme, ale do budoucna nemůžeme nic vyloučit.

Je to otázka primárně ceny za vysílací práva?

Záleží v první řadě na strategii. Svou roli hraje i cena za práva a další faktory.

Už můžete nastínit, co plánujete pro rok 2017?

Vedeme jednání, která zatím nejsou uzavřená. Pilíře našeho vysílání divákům nabídneme i v dalších sezónách. Například jsme teď oznámili, že jsme získali exkluzivní práva na Wimbledon až do roku 2019.

Celkově je ale záměrem CET 21 sportovní vysílání rozvíjet…

Sport do skupiny Nova patří. I proto jsme spustili Nova Sport 2, nakoupili víc obsahu a stále více obsahu i sami vyrábíme.

Dušan Mendel, vedoucí sportovního programu TV Nova

Od roku 2006 vede sportovní redakci a od roku 2015 má zároveň na starosti sportovní programy Nova Sport 1 a Nova Sport 2. V září 2015 se podílel na spuštění druhého kanálu Nova Sport 2. Ve společnosti pracuje od roku 1995, působil jako reportér a později komentátor fotbalových přenosů.