Zima: Facebook je hlavním konkurentem Seznamu

středa, 12. října 2016, 05:00 Internet & Mobil MediaGuru

Generální ředitel Seznamu Pavel Zima vystoupil na konferenci Czech Internet Forum.

Sociální síť Facebook považuje tuzemská internetová jednička Seznam.cz za svého největšího konkurenta. Uvedl to generální ředitel Seznamu Pavel Zima na konferenci Czech Internet Formu 2016, kterou pořádá společnost Internet Info.

„Home page Seznamu má být tou stránkou, která dělá veškerý servis pro uživatele, aby si před Facebookem vybrali Seznam,“ nastínil záměr Seznamu Zima v rozhovoru, který vedl Ján Simkanič a který se převážně týkal nově uvedeného video zpravodajství Seznam Zprávy. Jejich vznik údajně souvisí se strategií Seznamu být velkým mediálním domem. „Vnímáme to tak, že prostor pro seriózní médium tady je a my máme všechny karty v ruce, tak proč je nevyužít,“ přiblížil posluchačům Zima. Nabídl také první čísla Seznam Zpráv: nejčtenější zprávy se týkaly voleb a jejich čtenost překračovala 400 tisíc page views. Celkově mají Seznam Zprávy krátce po startu dosahovat denně kolem 2 mil. page views a 300-400 tis. přehraných videí.

Home page Seznamu přidala v letošním roce obsahově zpravodajský news feed (zprávy z jiných webů českého internetu), které jsou umístěné dole na hlavní stránce. Na weby třetích stran má Seznam.cz přivádět 750 tis. kliků denně. Seznam Zprávy naopak zaujímají pozici v levém horním sloupci. Šéf Seznamu přitom naznačil, že home page Seznamu se bude dále vyvíjet. „Seznam má být naší hlavní mediální značkou, dlouhodobě možná dojde k mírnému utlumení jiných značek,“ uvedl v souvislosti s dalšími brandy, které se na home page Seznamu objevují.

Projekt video zpravodajství Seznam Zpráv míří na lidi s rozhodovacími pravomocemi, objemově plánuje přinášet 20-30 zpráv denně, zatímco zpravodajství Novinky.cz je masovějším webem s ambicí generovat denně až 300 zpráv. Oba projekty jsou podle Zimy oddělené. Z výzkumu společnosti Median mělo vyplynout, že 10 % uživatelů Seznam Zpráv nejsou čtenáři zpravodajství Novinky.cz. Seznam.cz předpokládá, že novou službou Seznam Zprávy se jí podaří přilákat peníze televizních zadavatelů.

Pavel Zima (vlevo) v rozhovoru s Jánem Simkaničem na CIF 2016.
Pavel Zima (vlevo) v rozhovoru s Jánem Simkaničem na CIF 2016.

-mav-