Ligový fotbal chce zvýšit příjmy z mediálních práv

středa, 09. listopadu 2016, 15:30 TV MediaGuru

Podle studie KPMG skýtá oblast mediálních práv potenciál pro ekonomiku fotbalových klubů.

Zvyšování tržní hodnoty profesionálních fotbalových soutěží v České republice pro komerční partnery je jedním z cílů Ligové fotbalové asociace (LFA) pro vývoj v následujících letech. Má k tomu mj. vést výrazně větší výtěžnost z prodeje mediálních práv a také změna hracího formátu stávajících soutěží s cílem zvýšit počet zápasů až o 20 %, nastínil na středečním LFA Forum předseda asociace Dušan Svoboda. Slibuje si od toho větší zajímavost a sledovanost tuzemského fotbalu.  Ke změně by mohlo dojít od ročníku 2018/2019.

Ze srovnávací studie KPMG, kterou zpracovala pro LFA, mj. vyplynulo, že nejvýznamnější potenciál pro růst příjmů české ligy je z hlediska prodeje mediálních práv. Výtěžnost zde podle studie výrazně zaostává za jinými státy tzv. visegradské čtyřky a dále za Belgií, Rakouskem či Nizozemím.

„Do budoucna musíme nutně posílit zdroj příjmů z televizních práv a rovněž příjmy z toho, co fanoušci utratí přímo na stadionech. Stávající situace je dlouhodobě neudržitelná,“ řekl Svoboda.

Také cena vstupenek a cena úrovně služeb českých fotbalových klubů je nižší než ve srovnatelných zemích. Potenciál získání příjmů od sponzorů a partnerů v Česku rovněž pokulhává. Podle studie KPMG, která se má stát jedním ze základních kamenů rozvoje ligových soutěží, se ukazuje pro stabilitu jako výhodnější, pokud ligové soutěže disponují větším počtem silnějších partnerů.

Správcem obchodních, marketingových a televizních práv pro LFA je v současnosti společnost STES. O marketingová práva se má starat ještě dva roky. „Po dvouletém období se LFA rozhodne, zda ve spolupráci se STES bude pokračovat, nebo zda zvolí jinou cestu,“ uvedl Svoboda. Podle odhadů získávají fotbalové kluby ročně z prodeje TV práv cca 100 mil. Kč.

Hlavními partnery českých profesionálních fotbalových soutěží jsou v současnosti společnosti ePojištění.cz a Tipsport, od ročníku 2018/2019 Fortuna.

LFA je zájmové sdružení fotbalových klubů hrajících 1. a 2. nejvyšší soutěž, tj. celkem 32 klubů, které reprezentují celkový obrat 2-3 mld. Kč. V nejbližším vývojovém horizontu LFA je i v plánu zavedení videorozhodčího do české ligy či podpora klubů v práci s fanoušky.

-mav-