Prognóza: Internet bude v roce 2017 ze 75 % mobilní

pátek, 04. listopadu 2016, 15:15 Internet & Mobil MediaGuru

Přístupy z mobilů na internet rychle rostou, v příštím roce mají tvořit 75 % užívání internetu.

Podle nové studie Mobile Advertising Forecasts, kterou vydala mediální agentura Zenith, připadne v příštím roce mobilním zařízením 75 % celosvětového používání internetu. Podíl mobilních zařízení na používání internetu rychle roste – ze 40 % v roce 2012 na 68 % v roce 2016. Předpokládá se, že do roku 2018 dosáhne 79 %.

Země s nejvyšší úrovní konzumace mobilního internetu jsou rozptýlené napříč západní Evropou, Asií a Severní Amerikou. Nejvyšší podíl na celkovém používání internetu má mobilní internet ve Španělsku, následují Hongkong, Čína a Spojené státy.

K nárůstu používání mobilního internetu přispívá rychlý růst penetrace mobilních zařízení. V roce 2012 mělo jen 23 % osob na našich šedesáti trzích chytrý telefon a 4 % měla tablet. Penetrace smartphonů nyní dosáhla 56 % a za poslední čtyři roky vzrostla 2,4krát. Do roku 2018 vzroste pravděpodobně na 63 %. Tablety se nerozšířily do takové míry. V současnosti je na šedesáti sledovaných trzích vlastní 15 % lidí a očekává se, že v roce 2018 jejich penetrace dosáhne 17 %. Největší úrovně penetrace chytrých telefonů se soustřeďují v západní Evropě a Asii. 

Podle odhadů z letošního září mobilní reklama předstihne reklamu pro stolní počítače a její podíl na celkové internetové reklamě vzroste z letošních 44 % na 52 % v roce 2017. Zenith očekává, že v roce 2018 bude mobilní reklama představovat 60 % veškeré internetové reklamy. Ve stejném roce mají mít výdaje na mobilní reklamu celkovou hodnotu 134 miliard USD, tedy více, než bude vydáno na reklamu v novinách, časopisech, kině a venkovní reklamu dohromady.

„Mobilní zařízení již jsou po celém světě primárním prostředkem přístupu k internetu,“ uvedl Jonathan Barnard, vedoucí předpovědí společnosti Zenith. „V tomto přechodu vedou země v západní Evropě, Asii a Severní Americe, ale mobilní technologie se rychle šíří všude. V příštím roce se mobilní zařízení stanou rovněž hlavním kanálem internetové reklamy.“

Odhad: Výdaje na internetovou reklamu 2015–2018 (mld. USD)

Internet_obr

Zdroj: Zenith

-mav-