Jeden den v životě podle veletrhu CES 2017

neděle, 08. ledna 2017, 10:00 Internet & Mobil MediaGuru

Veletrh CES 2017 každý rok ukazuje, jaké možnosti každodenního života nás čekají.

Každým rokem se v lednu do Las Vegas sjíždí všichni, kdo si chtějí zblízka prohlédnout technologické novinky. Představují se zde nejnovější notebooky, telefony, tablety, televize a vůbec všechny vychytávky, které lze označit za chytré. I letos veletrh CES 2017, vystavuje více než 3 800 firem, ukazuje, kam se náš každodenní život může posunout.

Představte si, že se vzbudíte na chytré posteli Sleep Number 360, která po celou noc monitoruje váš spánek a přizpůsobuje se vašim pohybům. Při vstávání si jen zkontrolujete statistiky kvality svého spánku a zjistíte například, zda jste chrápali nebo měli studené nohy. V obou případech dokáže postel reagovat tak, aby váš spánek byl co nejlepší – chrápajícím se zvedne trochu pod hlavou, studeným nohám přitopí.

Ještě v posteli si přes mobilní telefon nastavíte teplotu vodu ve sprše od firmy Moen. Než do koupelny dojdete, sprcha se zapne a voda se na zvolenou teplotu přesně zahřeje. Po sprše se pustíte do čištění zubů s chytrým zubním kartáčkem Ara od Kolibree, který sleduje, jak dlouho a jaké oblasti ústní dutiny si čistíte. Výsledky zanalyzuje pomocí hloubkového učení a doporučení ke zlepšení vám pošle jednou týdně do e-mailu či na telefon. Nakonec přijde na řadu česání kartáčem Hair Coach, který vyvinula firma Withings ve spolupráci se značkou vlasové kosmetiky Kérastase společnosti L´Oréal. Tento chytrý kartáč, jenž je přes WiFi nebo Bluetooth připojen ke smartphonu, dokáže přes mikrofon a pomocí měření tlaku, akcelerace i plynulosti pohybu nejen zjistit míru poškození vlasů, ale i poradit, jak o ně lépe pečovat.

Umytí a oblečení sejdete do kuchyně. Tam vaši ledničku hlídá speciální ledničková kamera FridgeCam, která umí sama rozeznávat jídlo, hlídá si, co tam je, jak dlouho zbývá do data spotřeby, snaží se omezit plýtváním jídlem a doporučí, co lze z dostupných ingrediencí uvařit. Při úklidu po snídani se poradíte s chytrým košem Eugènem, který po načtení čárových kódů určí, kam daný odpadek vyhodit. A dokonce i on si bude dělat statistiky – o vaší spotřebě a odpadcích.

Po odchodu do práce vaše obydlí osamí, ale i tak se dokáže bez problému postarat o domácí mazlíčky. Catspad jim připraví vodu i granulovanou vodu podle předem stanoveného dávkování. Přitopí radiátorem Q.RAD, uvnitř kterého je místo topného tělesa výpočetní procesor. Teplo je přitom až jeho sekundárním produktem, při jeho tvorbě totiž uvnitř probíhají distribuované výpočty.

Po návratu z práce je na čase věnovat se dětem. Možná je zaujme stavebnice Lego Boost, která je i naučí programovat. A když je to přestane bavit, mohou si zahrát kvíz s Aristotelem (Aristotle) od Mattela, který jim na dobrou noc přečte i pohádku. Při usínání jim bude hrát plyšová ovečka Dozer, která bude nejen sledovat, jaká hudba se nejlépe osvědčí, ale i jak děti v noci spí.

-stk-