Babiš převedl Mafru do svěřenského fondu

sobota, 04. února 2017, 09:34 Aktuality, Tisk MediaGuru

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš vložil v pátek 3. února akcie svých firem Agrofert a SynBiol kvůli zákonu o střetu zájmů do dvou svěřenských fondů. Novela zákona, která mimo jiné omezuje firmám členů vlády přístup ke státním zakázkám a k dotacím, vstoupí v účinnost 9. února. Babiš ji považuje za protiústavní. Politici většinou nepovažují Babišův krok za vyřešení jeho střetu zájmů, opoziční TOP 09 i KSČM se o něj hodlají zajímat i nadále.

Babiš už dříve prohlásil, že jedna z firem holdingu Agrofert podá kvůli zákonu stížnost k Evropské komisi. Prezident Miloš Zeman, který zákon o střetu zájmů vetoval, tento týden oznámil, že se kvůli zákonu obrátí na Ústavní soud. Stejný krok zvažují i poslanci hnutí ANO.

Fondy se nazývají AB private trust I a AB private trust II, informoval Babiš v tiskové zprávě. Byl jediným akcionářem obou firem. Do jednoho svěřenského fondu vložil 90 procent akcií Agrofertu a 100 procent akcií SynBiolu, pod který spadá investiční fond Hartenberg. Zbylou desetinu akcií Agrofertu pak dal ministr do druhého fondu.

Převod do fondu se týká i mediálního domu Mafra, který je součástí Agrofertu. Součástí novely zákona je i ustanovení, které zakazuje členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Tato část zákona se však bude vztahovat až na kabinet, který vznikne po podzimních volbách do Sněmovny.

Správci fondů jsou předseda představenstva Agrofertu Zbyněk Průša a právník Alexej Bílek. Dohled nad nimi bude vykonávat tříčlenná rada, jejíž členkou je i Babišova životní partnerka Monika Babišová. "Systém fondů jsem zvolil jako pojistku a kontrolu, neboť v určitých záležitostech se oba správci budou muset dohodnout na společném postupu," vysvětlil. Úkolem tříčlenné rady bude schvalování důležitých kroků správců a také možnost rozhodovat o případných výměnách správců, dodal.

Babiš bude mít nyní roli tzv. obmyšleného. Majetek by mu byl z obou fondů vydán v případě, že přestane být veřejným funkcionářem, případně pokud by omezení ze zákona o střetu zájmů přestala platit. Babiš zdůraznil, že se společnostmi už nemá nic společného a je zvědavý, do jaké míry to budou v příštích týdnech a měsících respektovat političtí konkurenti či někteří novináři.

Svěřenské fondy jsou obdobou nadace a dávají lidem možnost na generace dopředu spravovat osobní nebo firemní dědictví. V Česku se podle odborníků využívají hlavně na řešení rodinných situací. Ve světě jsou běžným nástrojem, který umožňuje chránit majetek před budoucími riziky.

-čtk-