Na českém internetu blokuje reklamu až třetina lidí

úterý, 21. února 2017, 17:00 Internet & Mobil MediaGuru

Reklamu častěji blokuji silní konzumenti zpravodajství, ukazuje studie Nielsen Admosphere.

Internetovou reklamu blokuje až třetina české internetové populace starší 15 let. Vyplývá to ze Studie o zpravodajství a zpravodajských webech agentury Nielsen Admosphere.

Reklamu častěji blokují muži, mladší respondenti (využívání nástrojů na blokování reklam klesá s rostoucím věkem), silní konzumenti zpravodajství na internetu. Studie také ukázala, že internetovou reklamu častěji blokují ti, kteří v posledních dvou letech platili za obsah na internetu. “To může ukazovat na to, že tito uživatelé byli častěji zasaženi následnou opakovanou reklamu díky remarketingu a možná proto sáhli po nástrojích na blokování,” dodává k výsledkům studie Lucie Vlčková, senior research managerka Nielsen Admosphere.

Nejčastěji se reklama blokuje na počítačích (32 %) a pomocí nástroje adblock (73 %).

Pokud by uživatelé měli uvažovat o vypnutí blokování reklamy, bylo by to proto, aby měli přístup k obsahu stránky, který se jim kvůli blokování reklamy skryl. Uvedlo to 39 % z těch, kteří online reklamu blokují. Čtvrtina by zvažovala vypnutí blokování reklamy výměnou za přístup do prémiových placených sekcí. 28 % respondentů blokujících reklamu uvedlo, že není ochotno blokování reklam vypnout za žádnou protihodnotu.

„Vzhledem k nárůstu placených sekcí na internetových stránkách roste podíl těch – oproti roku 2015 je to o 10 procentních bodů –, kteří jsou ochotni výměnou za přístup do těchto sekcí adblockery vypínat. Více se dostává do povědomí lidí fakt, že z něčeho se obsah stránek platit musí, a proto jsou ochotni reklamu v takovémto případě ‚přetrpět’,“ dodává Lucie Vlčková. Logicky pak také klesá podíl těch, kteří adblockery vypínat nechtějí.

Infografiku si můžete prohlédnout zde (kliknutím zvětšíte)

blokovani-relamy

Zdroj: Nielsen Admosphere

-mav-