Rada ČT začne řešit tendr na generálního ředitele

středa, 01. února 2017, 15:15 TV MediaGuru

Rada ČT zahájí přípravy na vypsání výběrového řízení na generálního ředitele.

Rada Česká televize zahájí diskuse o výběrovém řízení na post generálního ředitele České televize. Na středečním jednání Rady ČT to uvedl její předseda Jan Bednář. Radní mají o výběrovém řízení diskutovat na příštím jednání, které se uskuteční ve středu 15. února 2017. "Program bude upřesněn v pozvánce, podle představ předsednictva Rady ČT budeme diskutovat a hlasovat o harmonogramu výběrového řízení na generálního ředitele ČT a budeme diskutovat a hlasovat o ustanoveních s tím souvisejících," řekl předseda Rady ČT. Volba generálního ředitele ČT by se tak mohla uskutečnit už letos na jaře.

Generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi končí letos na konci září jeho stávající mandát. Do funkce byl zvolen v září 2011, když se do výběrového řízení celkově přihlásilo 36 uchazečů. Do druhého kola poté postoupilo pět finalistů. Generálního ředitele ČT volí patnáctičlenná Rada České televize. Funkční období generálního ředitele je šestileté.

Jarní volba generálního ředitele ČT by tak předcházela podzimním parlamentním volbám, které zvyšují pravděpodobnost zvýšeného tlaku na média veřejné služby.

I na půdě Rady ČT se ve středu probíralo vyjádření vicepremiéra Andreje Babiše, který nazval redaktory ČT "zkorumpovanou pakáží". Podle generálního ředitele České televize Petra Dvořáka je ČT připravena podpořit práci svých lidí, osočování bez důkazů považuje za nehorázné. Ministr financí už v úterý sdělil, že kvůli reportážím o nákupu dluhopisů, které odvysílaly pořady 168 hodin a Reportéři ČT, si bude stěžovat Radě ČT a Radě pro rozhlasové a televizí vysílání. "Vyčkáme na obsah stížnosti, pak zareagujeme, nesnažíme se dělat ukvapené kroky," nastínil další postup Dvořák. Připomněl, že ČT v úterý ministra financí vyzvala, aby svá obvinění doložil, nebo se omluvil. Ve večerním pořadu Události, komentáře ale Babiš uvedl, že se omlouvat nebude.

-mav-