Evropská komise schválila fúzi Time Warner a AT&T

středa, 15. března 2017, 16:07 Aktuality, TV MediaGuru

Evropská komise bez námitek schválila převzetí mediální společnosti Time Warner americkou telekomunikační firmou AT&T v hodnotě více než 85 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč). V prohlášení uvedla, že pro Evropu nevidí v tomto spojení žádné ohrožení konkurence. Americkým firmám se tak podařilo překonat jednu z menších překážek ve snaze dokončit dohodu oznámenou koncem loňského roku.

Hlavní překážkou bude schválení dohody ze strany amerického ministerstva spravedlnosti. To zvažuje, jak velký vliv nový telekomunikačně-mediální gigant bude mít na americký trh. Firmy by chtěly uzavřít transakci do konce letošního roku. Americký prezident Donald Trump toto spojení při své předvolební kampani několikrát napadl a podle zdrojů, na které se odvolává agentura Reuters, je stále proti dohodě.

att_tw

AT&T je druhým největším mobilním operátorem a největším provozovatelem pevných linek v USA. Vlastní i provozovatele satelitní televize DirecTV. Time Warner ovládá kabelové televize CNN a HBO, filmová studia Warner Bros a je i hlavním akcionářem společnosti Central European Media Enterprises (CME), která vlastní českou televizi Nova a další stanice. Pokud bude fúze schválena, stane se významným milníkem v rychle postupující integraci odvětví médií, komunikace a internetu.

-čtk-